Silajdžić u poseti Ganiću

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić putuje u Veliku Britaniju, a razlog posete je, kako javlja FTV, slučaj Ejupa Ganića koji je uhapšen u Londonu.

Izvor: Beta

Sreda, 10.03.2010.

13:03

Default images

Silajdžić, javljaju mediji u Federaciji BiH, želi da pruži podršku Ganiću, a u Londonu će obaviti i niz sastanaka sa vlastima Velike Britanije. Silajdžić planira da poseti Ganića u zatvoru, ako on sutra ne bude pušten uz kauciju.

A premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je odlazak Silajdžića u posetu Ganiću, zloupotreba funkcije.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da je to "loša poruka za sve u BiH" i da Silajdžićev odlazak u London ne doprinosi stabilizaciji i razumevanju stanja u BiH.

"Ako koristi funkciju predsedavajućeg Predsedništva BiH da se upliće u pravosudni sudski postupak, onda je reč o političkoj poruci koja ovde nije dobrodošla", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, Silajdžić na taj način želi da izvrši politički pritisak na britansko pravosuđe, ali i na zvanični London da bi se odustalo od gonjenja svih osumnjičenih za ratne zločine.

"Ne mislim da postoji neka velika ljubav između Silajdžića i Ganića. Mislim da Silajdžić više brani sebe, da ga ne bi zadesila ista sudbina jer je i on tokom rata imao veliku ulogu u rukovođenju i političkoj pripremi rata", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, princip komandne odgovornosti je potpuno legalizovan presudama Haškog tribunala mnogim Srbima i Hrvatima, tako da "ne treba da se oseća sigurnim niko ko je u toku rata bio u bilo kojem rukovodstvu".

Ganić (64) je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i za još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Viši sud u Londonu sutra će razmatriti Ganićevu žalbu na odluku Okružnog suda da ne bude pušten na slobodu uz kauciju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: