"Dve Nemačke primer za Srbiju"

Srbija može da sarađuje s Kosovom, bez priznavanja kosovske nezavisnosti. Primer za to je odnos nekadašnje Zapadne i Istočne Nemačke, kaže Stiven Vordsvort.

Izvor: Danas

Sreda, 10.03.2010.

01:20

Default images

Ambasador Velike Britanije u Srbiji poručuje da je važno je da Beograd i Priština počnu da komuniciraju o praktičnim problemima, što ne mora da znači formalno priznavanje nezavisnosti jer zemlje mogu međusobno da sarađuju iako jedna drugu nisu priznale.

Na pitanje da li saradnja Srbije s Kosovom podrazumeva stupanje u niz odnosa koji zapravo predstavljaju prećutno priznanje kosovske nezavisnosti, Vordsvort kaže neki ljudi vide "priznanje" na veoma nefleksibilan, zastareli način.

"Zemlje mogu međusobno da sarađuju iako jedna drugu nisu priznale. Nekadašnja Zapadna Nemačka (Savezna Republika Nemačka - SRN) nije priznala Istočnu Nemačku (Nemačku Demokratsku Republiku - DDR), ali oni su imali redovne sastanke i bilateralne ugovore. Štaviše, predsednik DDR Erih Honeker je 1987. čak i posetio Bon, tadašnji glavni grad SRN. To je kao kada bi, na primer, kosovski premijer Hašim Tači došao ovde u Beograd u zvaničnu posetu. Međutim, DDR je i dalje ostao pri tome da sve to ne znači priznanje nezavisnosti, pa i nije značilo. Zapravo, jedna država može imati praktično bilo kakvu vrstu kontakata s drugom državom, a da je nije formalno priznala", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: