SAD: Šansa za mir na Bliskom istoku

Jerusalim -- Izraelci i Palestinci imaju "pravu šansu" da uspostave mir posle odluke o obnavljanju pregovora pod pokroviteljstvom SAD, smata potpredsednik SAD Džozef Bajden.

Izvor: Beta
Podeli

Juče je objavljeno da su posle 14-mesečne blokade počeli indirektni izraelsko-palestinski pregovori preko američkog posrednika, što je označilo prvi diplomatski pomak u inicijativi predsednika SAD Baraka Obame u vezi s tim pitanjem.

"Mislim da sada imamo pravu šansu i mislim da su interesi izraelskog i palestinskog naroda, ako svi zastanu i duboko udahnu, u stvari više usklađeni nego suprotstavljeni", rekao je Bajden uoči sastanka sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom u Jerusalimu.

Posle sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, Bajden i Netanjahu su se zajedno obratili novinarima. Bajden je izrazio nadu da će indirektnim izraelsko-palestinskim pregovorima početi da se uklanja nepoverenje koje je narastalo tokom poslednjih nekoliko godina.

"SAD će uvek stajati uz one koji preuzimaju rizik za mir", rekao je Bajden i okrenuvši se prema Netanjahuu rekao mu: "Vi ste spremni to da uradite".

Bajden i Netanjahu su pred novinarima razmenjivali šale, a na kraju je Netanjahu rekao da je posađeno drveće ispred Jerusalima u čast pokojne majke američkog potpredsednika, koji mu je uzvratio da je njegova majka hranila njegovu ljubav prema Izraelu.

Američki potpredsednik je izrazio uveravanja da su SAD "potpuno i bezrezervno posvećene izraelskoj bezbednosti".

Prema nalazima anketa, Izraelci smatraju da je Obama manje prijateljski nastrojen prema Izraelu nego prethodni američki predsednici i Bajdenova poseta je bar delom usmerena ka tome da se ublaže te brige, piše agencija Asošiejted pres (AP).

Jedan od glavnih zadataka koje je Obama zacrtao kada je preuzeo dužnost jeste uspostavljanje mira na Bliskom istoku i u tom cilju je zatražio od Izreaela da zamrzne izgradnju naselja na Zapadnoj obali, teritoriji gde Palestinci vide svoju buduću državu.

Obamin poziv upućen je u trenutku kada je u Izraelu dužnost preuzeo premijer Benjamin Netanjahu, koji je smanjio izgradnju naselja, ali nije prihvatio puno zamrzavanje.

Palestinci odbijaju direktne razgovore s Izraelom dok potpuno ne prekine izgradnju svojih naselja na palestinskoj teritoriji. I pored ovog stava, nekoliko sati po jučerašnjem dolasku Bajdena u Izrael, SAD su objavile da dve strane počinju indirektne mirovne pregovore.

Bajden treba sutra da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom pre nego što otputuje u Jordan narednog dana.

Info

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Rekonstruisana Vlada Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači obavio rekonstrukcija Vlade Kosova. Zamenjena šestorica ministara i oformljeno novo Ministarstvo za evropske integracije.

Kosovo sreda 31.03. 20:24 Komentara: 0
strana 1 od 991 idi na stranu