Dačić o saradnji sa Norveškom

Norveška vlada inicirala je više zajedničkih projekata sa Srbijom u oblasti reforme policije, kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2010.

21:08

Default images

"Nameravamo da u toku godine potpišemo sporazum o policijskoj saradnji i to ćemo učiniti prilikom uzvratne posete norveškog ministra pravde i policije našoj zemlji", rekao je Dačić nakon susreta sa ministrom pravde Norveške Knutom Sturbergetom. Dačić je dodao da je norveški ministar inicirao i potpisivanje sporazuma o izdržavanju kazni, odnosno transferu osuđenika.

Prema Dačićevim rečima, taj sporazum bi omogućio državljanima Srbije, koji su osuđeni i nalaze se na izdržavanju kazni u Norveškoj, da kaznu odsluže u Srbiji.

Dačić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, ukazao je da je u proteklih desetak godina saradnja sa policijom Norveške bila veoma uspešna i podsetio da je vlada te zemlje bila i veliki donator aktivnosti i reforme policije.

"Donacije su se kretale od finansiranja i ulaganja u sistem policijskog školstva, do razvoja kriminalističke policije, projekta Policije u lokalnoj zajednici, upravljanja ljudskim resursima i upravljanja dokumentima. Iznos tih donacija je nekoliko miliona evra u proteklim godinama", precizirao je on.

Dačić je naglasio da je saradnja bila uspešna u razmeni policijskih informacija o borbi protiv kriminala i korupcije i naveo da je na osnovu razmene tih informacija u prošloj godini uhapšena grupa - deo takozvane grupe "Pink Panter", koja se bavila pljačkanjem zlatara, juvelirnica i trezora širom sveta.

"Saradnja sa skandinavskim zemljama je izuzetno dobra, od sprečavanja ilegalne trgovine ljudima, oružjem, narkoticima, pa do sprečavanja pljački, razbojništava, ubistava i krađe vozila", ukazao je Dačić.

Tokom razgovora Sturberget je istakao da dva ministarstva imaju dobre odnose i da Norveška želi da ojača međunarodnu saradnju, jer je to najbolji način za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ministar Dačić sastaće se sutra sa predsednikom Skupštine Norveške Dagom Terjeom Andersenom i direktorkom Nacionalnog direktorata policije Ingelin Kilengren u cilju konkretizacije policijske saradnje u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: