Dačić o saradnji sa Norveškom

Oslo -- Norveška vlada inicirala je više zajedničkih projekata sa Srbijom u oblasti reforme policije, kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Nameravamo da u toku godine potpišemo sporazum o policijskoj saradnji i to ćemo učiniti prilikom uzvratne posete norveškog ministra pravde i policije našoj zemlji", rekao je Dačić nakon susreta sa ministrom pravde Norveške Knutom Sturbergetom. Dačić je dodao da je norveški ministar inicirao i potpisivanje sporazuma o izdržavanju kazni, odnosno transferu osuđenika.

Prema Dačićevim rečima, taj sporazum bi omogućio državljanima Srbije, koji su osuđeni i nalaze se na izdržavanju kazni u Norveškoj, da kaznu odsluže u Srbiji.

Dačić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, ukazao je da je u proteklih desetak godina saradnja sa policijom Norveške bila veoma uspešna i podsetio da je vlada te zemlje bila i veliki donator aktivnosti i reforme policije.

"Donacije su se kretale od finansiranja i ulaganja u sistem policijskog školstva, do razvoja kriminalističke policije, projekta Policije u lokalnoj zajednici, upravljanja ljudskim resursima i upravljanja dokumentima. Iznos tih donacija je nekoliko miliona evra u proteklim godinama", precizirao je on.

Dačić je naglasio da je saradnja bila uspešna u razmeni policijskih informacija o borbi protiv kriminala i korupcije i naveo da je na osnovu razmene tih informacija u prošloj godini uhapšena grupa - deo takozvane grupe "Pink Panter", koja se bavila pljačkanjem zlatara, juvelirnica i trezora širom sveta.

"Saradnja sa skandinavskim zemljama je izuzetno dobra, od sprečavanja ilegalne trgovine ljudima, oružjem, narkoticima, pa do sprečavanja pljački, razbojništava, ubistava i krađe vozila", ukazao je Dačić.

Tokom razgovora Sturberget je istakao da dva ministarstva imaju dobre odnose i da Norveška želi da ojača međunarodnu saradnju, jer je to najbolji način za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ministar Dačić sastaće se sutra sa predsednikom Skupštine Norveške Dagom Terjeom Andersenom i direktorkom Nacionalnog direktorata policije Ingelin Kilengren u cilju konkretizacije policijske saradnje u narednom periodu.

Info

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Rekonstruisana Vlada Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači obavio rekonstrukcija Vlade Kosova. Zamenjena šestorica ministara i oformljeno novo Ministarstvo za evropske integracije.

Kosovo sreda 31.03. 20:24 Komentara: 0
strana 1 od 991 idi na stranu