Ukrajina: Raspad skupštinske većine

Predsednik Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine Vladimir Litvin proglasio je danas raspad većinske koalicije u skupštini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.03.2010.

12:28

Default images

Skupštinsku većinu činili su Litvinov politički blok, Blok Julije Timošenko (BJT) i blok Naša Ukrajina-Narodna samoodbrana (NU-NS). "U parlamentu do sada nema potpisa 226 deputata koji potvrđuju postojanje trojne koalicije. To mi daje osnova za ovu izjavu“, rekao je Litvin posle susreta sa liderima poslaničkih grupa, preneo je Itar-Tas s.

Ruska agencija prenela je i da je ranije danas šef poslaničke grupe NU-NS Nikolaj Martinenko saopštio da je njegova grupa spremna za konsultacije o formiranju nove koalicije.

Prema njegovim rečima, NU-NS je izneo javnu inicijativu za imenovanje premijera iz tog bloka, u kojoj su političari bliski donedavnom predsedniku Viktoru Juščenku.

"BJT je odustao od tog predloga. Mi zadržavamo pravo da počne konsultacije sa drugim grupama u parlamentu“, rekao je Martinenko, ne navodeći ime kandidata tog bloka za premijera.

Itar-Tas s navodi da bi to mogao da bude Arsenij Jacenjuk a da se u skupštinskim kuloarima tvrdi da bi u sredu mogla da bude formirana nova koalicija a vladi Julije Timošenko izglasano nepoverenje.

U Radi pravno postoji koalicija koju sačinjava BJT (153 poslanika), NU-NS (71) i Blok Litvina (20), iako ona faktički ne postoji jer nisu svi članovi NU-NS u koaliciji, navodi ruska agencija RIA Novosti.

Ta agencija ističe da je takva situacija nastala jer se prema Ustavu koalicija formira od poslaničkih grupa (potrebna je saglasnost većine članova grupe), a ne na individualnoj osnovi, pa je za proglašenje koalicije dovoljan potpis lidera poslaničkih grupa.

Situacija se promenila nakon usvajanja poslovnika 10. februara ove godine, po kom pod koalicionim sporazumom treba da se potpiše najmanje 226 poslanika, što je minimalan broj od 450 mandata u skupštini.

Pitanje parlamentarne većine postalo je aktuelno po završetku predsedničkih izbora na kojima je pobedio lider opozicione Partije regiona Viktor Janukovič, koji je osvojio više glasova od protivkandidatkinje, aktuelne premijerke Julije Timošenko.

Timošenkova je na čelu kabineta ministara i dalje a samo skupština može da je skloni sa te funkcije, u kojoj Janukovič nema većinu, iako su započete konsultacije o formiranju nove koliacije, navodi RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: