NASA: Otkriven led na Mesecu

Vašingon -- Američki radar na indkijskoj bespilotnoj letilici "Čandrajan-1" otkrio je nekolio desetina kratera ispunjenih ledom na Mesečevom severnom polu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Radar Mini-SAR, pronašao je više od 40 manjih kratera punih leda, čija se veličina kreće od 1,5 do 14 kilometara. "Procenjuje se da krateri sadrže najmanje 600 miliona metričkih tona zaleđene vode", saopštila je NASA.

Otkriće do kojeg je došao Mini-SAR pokazuje da je Mesec daleko interesantnije i atraktivnije naučno, istraživačko i operativno odredište nego što se dosad verovalo, kazao je šef misije na Planetarnom i lunarnom institutu u Hjustonu Pol Spudis, preneli su strani mediji.

Mini-SAR je tokom cele prošle godine radio na prikupljanju podataka o mesečevim polarnim kraterima koji su stalno u senci i nevidljivi su sa Zemlje.

Prikopljeni podaci tokom ove misije, koji će biti objavljeni u časopisu "Geophysical Research Letters", poklapaju se sa podacima drugih instrumenata NASA i dopunjuju sve veća naučna saznanja o mnogobrojnim stanjima vode pronađene na Mesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu