Prolećno zasedanje uz gardu i himnu

Poslanici republičkog parlamenta počeće sutra u svečanom ambijentu, uz gardu na ulazu i intoniranje himne, redovno prolećno zasedanje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.03.2010.

15:19

Default images

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović rekao je da će svečana garda Vojske Srbije biti raspoređena uz stepenice na ulazu u zdanje na Trgu Nikole Pašića već od 9.15 sati do nešto posle 10 sati. Prema njegovim rečima, u 10 sati, za kada je zakazan početak prve sednice prolećnog zasedanja, u skupštinskoj sali će hor otpevati himnu "Bože pravde".

Zbog početka prolećnog zasedanja najvišeg zakonodavnog tela, u glavnom holu Doma Narodne skupštine Srbije upriličena je mini izložba fotografija tog zdanja i njegovog okruženja.

Zakon o Narodnoj skupštini, koji su parlamentarci usvojili 26. februara, predviđa da se himna intonira na početku prve sednice Skupštine, kao i na početku i završetku redovnih zasedanja.

Tim zakonom je propisano i da se na početku prve sednice Skupštine, kao i na početku i završetku redovnih zasedanja ispred glavnog ulaza u zgradu Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića raspoređuje počasna jedinica Vojske Srbije.

Inače, parlamentarci bi na prvoj sednici prolećnog zasedanja trebalo da raspravljaju o 32 predloga zakona i kadrovskih odluka.

Među njima su predlozi zakona o amnestiji, o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o učeničkom i studentskom standardu, o divljači i lovstvu i o oznakama geografskog porekla, kao i predlog carinskog zakona.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici razmatraju i predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit preduzeća, o porezu na dohodak građana, o državnom premeru i katastru i o međunarodnom prevozu u drumskom saobraćaju.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o zaduživanju Srbije kod "Erste GCIB Finance" iz Amsterdama, Marfin banke iz Beograda i Vojvođanske banke iz Novog Sada, kao i Predlog zakona o davanju garancije Srbije u korist "Banke Inteza" iz Beograda po zaduženju preduzeća "Srbijagas".

Predloženo je i da poslanici razmotre 16 zakonskih predloga o potvrđivanju međunarodnih sporazuma i ugovora, kao i nekoliko kadrovskih odluka.

Parlament godišnje redovno zaseda dva puta - prolećno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a jesenje prvog radnog dana u oktobru. Redovna zasedanja ne mogu da traju duže od 90 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: