Nastavak suđenja Šešelju u utorak

Suđenje Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu biće nastavljeno u utorak, 2. marta, izjavio je šef pravnog tima za odbranu lidera radikala, Zoran Krasić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.02.2010.

14:17

Default images

Krasić je rekao da u utorak i sredu, 2. i 3. marta, predstoji još jedan od nebrojenih pokušaja da se dokaže nešto što se ne može dokazati, jer je Šešelj nevin za sve što mu se stavlja na teret. Protiv Šešelja se vodi postupak u Haškom tribunalu protivno svim standardima, čak i suprotno onim koje propisuje sam Haški tribunal, kaže on.

Krasić je kazao da u Srpskoj radikalnoj stranci očekuju da dobiju obaveštenje od srpskog Tužilaštva za ratne zločine o odbacivanju krivične prijave koju je pravni tim radikala podneo protiv nekadašnjeg zamenika komandanta Srpske dobrovoljačke garde, Borislava Pelevića.

Iako je Pelević izjavio da je tokom ratnih događaja bio u Zvorniku, Tužilaštvo je zaključilo da Pelević nije mogao da učestvuje u ratnim događajima 1991/92. godine, jer se u februaru učlanio u Srpsku dobrovoljačku gardu, pa je sve vreme bio u Erdutu, naveo je Krasić, ocenivši da je jedna od Pelevićevih izjava bila lažna.

Krasić je naveo da je Pelević dobio sertifikat od Tužilaštva da se Šešeljevi progonitelji nalaze u Srbiji i da se protiv lidera radikala vodi medijski linč.

Mnogobrojni svedoci u toku suđenja Šešelju ukazali su da su za zločine u Zvorniku, u aprilu 1992. koji se Šešelju stavljaju na teret, odgovorni pripadnici Srpske dobrovoljačke garde, tvrdi Srpska radikalna stranka.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

On je 21. januara 2009. godine dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala, zbog obelodavinjanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka, čiji je identitet, po nalogu Pretresnog veća, bio zaštičen od javnosti.

Šešelj je 24. jula osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i on je 5. oktobra podneo žalbu na tu presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: