Srpsko-italijanski par pomaže deci

Malo je osoba poput Vere i Eđidia iz Treviza, srpsko italijanskog bračnog para, koji već 11 godina, brine o velikom broju siromašne dece u Čačku i Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 28.02.2010.

11:55

Default images

Oni su pomoć obezbeđivali prvenstveno iz sopstvenog džepa, ali su im se kasnije pridružili i brojni prijatelji. Vrata njihovog doma u Italiji, uvek su širom otvorena za sve one iz Srbije kojima je potrebna pomoć. Miloš Milošević iz Čačka, umesto na dijalizu, zahvaljujući transplataciji bubrega u Italiji, sada svakodnevno odlazi u teretanu.

On kaže da su mu novi život omogućili bračni par Vera Novaković i njen suprug Eđidio Di Rienco.

Oni su organizovali operaciju, ali su i u svojoj kući 17 meseci brinuli o Milošu.

"Upisali su me u školu tamo, da bih naučio jezik i čisto da bih imao vremena, da ne bih stalno mislio na tu operaciju i na to čekanje. Ja sam završio tamo prvu godinu ekonomske škole i posle 13 meseci su me pozvali na transplataciju. Faktički, njih doživljavam kao drugu porodicu. Ipak su mi omogućili novi život i tako da jednom godišnje idem tamo", kaže student Miloš Milošević.

Vera i Eđidio su u braku 35 godina, humanitarnim radom su počeli da se bave 1999. godine, kada su odlučili da od svojih primanja odvajaju za pomoć prvenstveno deci u Srbiji.

"Mnogo mi žao, kada video bombardiranje, nije korektna informacija. I tako Vera i naša ćerka, probamo da pomožemo mali deci", priča Eđidio Di Rienco.

"Smatramo da pripadamo ljudskoj rasi, a onda smo postali i Srbi i Italijani, naknadno. Pa ko se našao u nekoj teškoj situaciji, ako mu je trebalo i ako smo mogli, mi smo izašli u susret", rekla je Vera Novaković.

Ovaj srpsko italijanski par centru za socijalni rad u Čačku poklonio je terensko vozilo, i to tako što su na deo sume, koju su dobili kao nagradu Grada Čačka, dodali novac iz svog džepa.

Prilikom poslednje posete Čačku 26. dece, koja su socijalno ugrožena, dobilo je od njih po 100 evra, kaže direktorka centra Stana Marinković.

"Vera je, osim novčane pomoći deci, pomagala i u naturi. Vera vrlo retko dođe u Čačak, a da ne donese i poklone deci. Bilo da su to donatori poslali, ili da je to ona putem svojih ličnih aktivnosti i svojih kontakata, obezbedila ovoj deci, koju inače pomaže u Čačku", kaže direktorka Centra za socijalni rad Čačak, Stana Marinković.

Zahvaljujući Veri i Eđidiju humanitarna pomoć iz Italije stigla je za najugroženije, ali i za institucije.

Oni će i dalje nastaviti istim tempom. A Miloš Milošević apelovao je da ljudi zaveštaju svoje organe, jer zdravima to je mali gesti, koji onima koji su u nevolji, može produžiti život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: