Karadžić iznosi odbranu

Suđenje Radovanu Karadžiću biće nastavljeno u ponedeljak 1. marta u Haškom tribunalu kada bi Karadžić Srpske trebalo da iznese svoju uvodnu reč.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.02.2010.

10:21

Default images

Odlukom sudskog veća koja je doneta u petak 26. februara dokazni postupak je planiran da počne u sredu 3. marta iako je Karadžić zatražiio odlaganje izvođenja dokaza za sredinu juna.

Karadžić će imati ukupno šest sati za uvodnu reč, kao i tužilaštvo Haškog tribunala u oktobru prošle godine kada je iznelo optužbe na njegov račun, a do ponedeljka ima pravo da uloži žalbu na odluku sudkog veća o zakazivanju dokaznog postuka.

Veće sa sudijom o Gon Kvonom na čelu, u petak je takođe odlučilo da iznosenju uvodne reči Karadžića pored dva člana njegove odbrane, u sudnici može da prisustvuje advokat Ričard Harvi, koga je veće ranije imenovalo za njegovog branioca u pripravnosti, za slučaj da bivši lider opstruiše suđenje.

Uloga Harvija posle izlaganja odbrane biće tek definisana.

Karadžić se saglasio da 1. i 2. marta iznese uvodnu reč, ali je zatražio da se suđenje dodatno odloži za još tri i po meseca - 17. jun, kako bi se pripremio za dokazni postupak.

Suđenje Karadžiću počelo je 27. oktobra prošle godine uvodnom rečju tužilaštva, kojoj on nije želeo da prisustvuje ističući da nije spreman za suđenje.

Pošto mu je na statusnoj konferenciji par dana kasnije postavljen branilac u pripravnosti, sudsko veće je suđenje odložilo do marta kako bi se advokat Ričard Harvi upoznao sa predmetom.

Harvi će se suđenju, shodno odluci Tribunala pridružiti suđenju ukoliko Karadžić, koji se brani sam, nastavi da opstruiše postupak i odbija da se pojavi na suđenju.

Bivši predsednik RS optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Preciziranom i skraćenom verzijom optužnice iz oktobra 2009, bivši predsednik RS optužen je, kao i u prethodnoj, po 11 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući dve za genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Uhapšen je u Beogradu u 21. jula 2008. a devet dana kasnije izručen je Tribunalu.

Karadžić je u prvom pojavljivanju pred Tribunalom odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, a sudija je, u skladu s pravilima, u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: