Ejup Ganić pušten sa aerodroma

Bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić za kojim je MUP Srbije izdao poternicu zadržan je na aerodromu u Londonu ali je kasnije pušten. Ganić sve demantuje.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2010.

19:33

Default images

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je Ganić pušten uz, kako je rekao, objašnjenje da je to urađeno iz logističkih razloga. "Srpski Biro interpola je zbog toga zatražio zvanično objašnjenje", rekao je on. Ejup Ganić dementovao je da je zadržan na aerodromu u Londonu zbog poternice koju je raspisao Interpol Srbije i istakao da je samo čekao prtljag.

Ganić je za Televiziju Sarajevo rekao da je čekao prtljag na aerodromu u Londonu i da je sve zapravo "orkestirano iz Beograda".

Ganić je kazao da je došao u London na promociju studenata-diplomaca privatnog fakulteta "Sarajevo School of Science and Technology" čiji je vlasnik, i da je doputovao sa diplomcima.

Ganić je rekao da je bio "malo zadržan na aeroodomu, kako bi se okupili svi iz grupe".

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je sudskim organima Velike Britanije upućen zahtev za ekstradiciju Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsedništva BiH i da će oni odluku o daljem postupanju po srpskom zahtevu doneti u roku od 24 sata.

Ona je rekla da će nadležni sudski organi Velike Britanije odluku o daljem postupanju po našem zahtevu za ekstradicju Ganića doneti u roku od 24 sata.

Gostujući u vestima B92 tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da Ejup Ganić pod istragom tužilaštva zbog umešanosti u zločine počinjene na teritoriji BiH.

"Ovo je predmet koji dugo radimo, vezan je događaje iz 1992. godine. Tu je počeo rat. Ejup Ganić i još nekoliko lica su pod istragom. Iz ovoga se vidi ozbiljnost našeg pristupa i nijedna žrtva neće ostati bez zadovoljene pravde", rekao je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, gostujući u Vestima TV B92.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je agenciji Beta u Sarajevu da nema informacije o zadržavanju Ganića i da sada "prvi put čuje za to".

MUP Srbije raspisao je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine.

Pripadnici Armije BiH i Specijalne jedinice MUP-a BiH napali su 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) koja se povlačila iz Sarajeva prema kasarni u Lukavici. U napadu je ubijeno i ranjeno više oficira i vojnika JNA.

Dan ranije, pripadnici takozvanih Zelenih beretki napali su i Dom JNA u Sarajevu, gde se u trenutku napada nalazilo deset pripadnika federalne vojske.

Silajdžić: Netačni navodi iz Srbije

Kabinet člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića je oštro osudio izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića i tužioca Vladimira Vukčevića da je bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić zadržan na londonskom aerodromu na osnovu poternice iz Srbije.

"Ovi navodi su u potpunosti neistiniti i nanose ozbiljnu pretnju dobrosusedskim odnosima", ukazuje se u saopštenju Silajdžićevog kabineta, objavljenom u Sarajevu.

Silajdižćev kabinet je saopštio da je on u kontaktu sa Ganićem koji je u poseti Londonu.

"Ganić se već nalazi u svom hotelu, a za sutra ima planiran niz aktivnosti vezanih za svoju posetu", saopštio je Silajdžićev kabinet.

Silajdžić je upozorio zvaničnike Srbije da se "uzdrže od neistinitih kvalifikacija upućenih građanima Bosne i Hercegovine".

"Takođe upozoravamo Srbiju da obustavi sve politički motivisane istrage protiv građana BIH, a koje za cilj imaju izjednačavanje odgovornosti za zločine koje je mahom počinio Miloševićev režim u saradnji sa vlastima Republike Srpske između 1992. i 1995. godine", piše u saopštenju kabineta Silajdžića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: