Dokumentacija bez roka važenja

Od 1. marta počinje izdavanje izvoda iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih na novim obrascima, bez ograničenog roka važenja.

Izvor: B92

Subota, 27.02.2010.

18:19

Default images

Da bi se građani lišili nepotrebnih troškova, svi koji su pre ovog roka izvadili izvode iz matičnih knjiga na starim obrascima, mogu da ih upotrebljavaju najkasnije do isteka roka od šest meseci od dana izdavanja izvoda iz matičnih knjiga.

Obrasce za nove izvode koji sadrže više nivoa zaštite štampa Zavod za izradu novčanica Narodne banke Srbije i neće biti u slobodnoj prodaji, već ih mogu naručivati samo jedinice lokalne samouprave.

Vidljive zaštite novih obrazaca čine gijoš ram (duboka štampa), zin šift (četiri vida zaštite u okviru jednog elementa), nevidljiva boja koju otkriva UV svetlo, kinegram (posebna zaštita ličnih dokumenata), tonska gijoš podloga (ofset štampa), zatim mikro tekst koji se ne može kopirati, grb obrađen modulacijom linija i konačno numeracija koja je samo pod UV svetlom vidljiva.

Svaki pojedinačni dokument ima posebnu numeraciju, svaki dokument koji odštampa Zavod za izradu novčanica ima svoj jedinstveni broj i ne može se desiti da postoje dva dokumenta sa istim brojem.

Novina u obrascima za opštine koje u upotrebi osim srpskog imaju i druge jezike, jeste da će na njihovoj poleđini svi podaci biti ispisani i na jeziku manjina.

Kako je ranije izjavio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, izdavanje novih izvoda neće povećati cenu za dobijanje dokumenta u odnosu na sadašnje administrativne takse.

Marković je kazao da je izdavanje izvoda sa neograničenim rokom važenja prva faza primene Zakona o matičnim knjigama. a uslediće uspostavljanje registra građana.

U pitanju je elektronska baze podataka o svim građanima, što će njima omogućiti da dobiju izvod iz matične knjige u bilo kom mestu u Srbiji.

Marković je naglasio da Zakon o matičnim knjigama propisuje krivičnu odgovornost ukoliko građani koriste izvod koji ne sadrži poslednje podatke koji su upisani u matičnu knjigu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: