Drucas: Srbija može do 2014. u EU

Beograd -- Brisel treba da podrži deblokadu Sporazuma o pridruživanju i kandidaturi Srbije u EU, kaže zamenik ministra spoljnih poslova Grčke, Dimitris Drucas.

Izvor: Danas, Tanjug
Podeli

"Što se tiče nedavnog podnošenja kandidature Srbije za članstvo u EU, treba ga razmotriti što ranije moguće i to kao u slučaju ostalih zemalja Zapadnog Balkana, na pravičan i suštinski način. Srbija pripada evropskoj porodici i što pre dobije mesto koje zaslužuje to će biti bolje za nju i za celu Evropu", izjavio je Drucas u intervjuu za list "Danas".

Ministar Drucas je izjavio da "Agenda 2014." predstavlja inicijativu Atine da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU do tog datuma. Ona je preambiciozna ali ostvarljiva.

"Suštinski naš cilj je dvojak: prvo, da se obnovi interesovanje Unije za region, a drugo, da ciljni datum 2014, sa svojim ogromnim simbolizmom, posluži kao podstrek za zemlje u regionu da intenziviraju njihove težnje ka EU. Konačni rezultat naravno nastavlja da zavisi od samih zainteresovanih strana. Ali, podjednako je važno da volja EU bude vidljiva", rekao je Drucas.

strana 1 od 125 idi na stranu