EU osudila libijski poziv na džihad

Ženeva -- Zvaničnici Ujedinjenih nacija u Ženevi, Evropske unije, Francuske i Italije osudili su danas Gadafijev poziv na džihad protiv Švajcarske.

Izvor: B92
Podeli

"Verujem da su takve izjave jednog lidera zemlje neprihvatljive u okviru medjunarodnih odnosa", izjavio je generalni direktor UN u Ženevi Sergej Ordžonikidze. Kako je prenela švajcarska državna televizija TSR, Gadafijev poziv na džihad protiv Švajcarske je neprihvatljiv za Francusku.

"Spor izmedju Švajcarske i Libije mora biti rešavan u pregovorima", rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Francuske Bernar Valero.

Evropska unija smatra da poziv na džihad dolazi u "nezgodnom trenutku, jer su u toku napori za rešavanje spora izmedju Tripolija i Berna", izjavio je portparol šefa diplomatije EU.

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini pozvao je na mir, precizirajući da "nije u interesu Evrope i Italije da stvore uslove koji bi pogoršali situaciju."

Italijanski ministar zatražio je od Libije da poštuje sva medjunarodna zalaganja, naročito u tretmanu zatvorenika, jer se u zatvoru u Libiji nalazi Švajcarac Maks Goldi koji je talac već godinu i po dana.

Libijski lider Moamer Gadafi pozvao je juče muslimane na sveti rat protiv Švajcarske, zbog zabrane izgradnje novih minareta.

Odnosi Švajcarske i Libije narušeni su povodom hapšenja sina Moamera Gadafija u julu 2008. godine u Ženevi, zbog zlostavljanja zaposlenih.

Libija je držala dvojicu Švajcaraca kao taoce više od godinu i po dana, da bi potom jednog odlobodila, a drugog zadržala u zatvoru na odsluženju četiri meseca kazne.

Švajcarska je zabranila brojnim libijskim zvaničnicima da dobiju šengenske vize za ulazak u tu zemlju, a na "crnoj" listi se , uključujući Gadafijev klan, nalazi oko 150 Libijaca.

Ministarstvo inostranih poslova Švajcarske nije želelo da komentariše Gadafijevu izjavu.

Info

Sukob Palestinaca i policije

Jerusalim -- Sedam Palestinaca uhapšeno je prilikom sukoba izraelske policije i Palestinaca u svetom mestu koje Izraelci zovu Brdo hrama, a muslimani Haram al Šarif.

Svet nedelja 28.02. 19:48 Komentara: 0
strana 1 od 972 idi na stranu