Ni Island ne može preko noći u EU

Jelko Kacin pozdravlja stav Evropske komisije da ni Island ne može preko noći da uđe u EU, što je dobra poruka i zemljama zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

15:19

Default images

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin saopštava da iskreno pozdravlja preporuku koju je, u utorak, dala Evropska komisija da počnu pregovori za ulazak Islanda u EU.

Mišljenje EK izneto u preporuci kaže da iako je Island, uprkos svom finansijskom slomu 2008. godine, praktično spreman za ulazak u EU, ispunjava veliku većinu ekonomskih i političkih kriterijuma, ipak pred sobom ima još neke od važnih koraka do ulaska u EU.

"Realni izveštaj Evropske komisije je, istovremeno, i poruka drugim kandidatima da se u EU ne može prečicom", rekao je Kacin dodavši da je to, kada tako mala država poput Islanda, uprkos jakim institucijama i duboko ukorenjenoj demokratskoj tradiciji i tržišnoj ekonomiji koja funkcioniše, ne može da postane članica EU preko noći, prava poruka i podsticaj svim državama zapadnog Balkana da još više podstaknu reforme.

Kacin danas još jednom podseća i na jučerašnju izjavu komesara EK Štefana Filea, koji je rekao da "ako nema prečica za Island, onda se utoliko manje mogu očekivati bilo gde na zapadnom Balkanu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: