"Duvanska mafija ubila Pukanića"

Iza ubistva Ive Pukanića stoji duvanska mafija, izjavio je na suđenju optuženima za to ubistvo crnogorski biznismen Ratko Knežević.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

12:06

Default images

Svedočeći pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv optuženih za ubistvo suvlasnika i novinara Nacionala Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, Ratko Knežević je ponovio da iza ubistva stoji "duvanska mafija", odnosno Stanko Subotić Cane i premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Knežević je tokom svedočenja rekao da Stanko Subotić, uprkos Interpolovoj poternici, dolazi u Crnu Goru, gde je pod zaštitom državnog vrha i potvrdio da je razgovarao i sa istražiteljima u Srbiji, rekavši da je Srbija "lovište crnogorske mafije iz koje krakovi mafijaške hobotnice vode u Podgoricu".

Nekadašnji bliski saradnik i prijatelj crnogorskog premijera Mila Đukanovića, sadašnji poslovni čovek koji živi u Londonu - Ratko Knežević - rekao je pred Zagrebačkim sudom da su pretnje Ivi Pukaniću počele 2001. nakon prvih tekstova koje je objavio o duvanskoj mafiji i organizovanom švercu cigareta pod okriljem crnogorske države.

Nakon pretnji, kako je rekao, usledili su pokušaji podmićivanja sa raznih strana a potom i otvorene pretnje koje je u dva navrata telefonom navodno izgovorio i sam Stanko Subotić.

“I sam Subotić me pozvao jednom dok sam bio u SAD i jednom u Zazgebu. U prvom razgovoru je bio jako odbojan ali kako je video da ja ne menjam svoj stav i da govorim da ne mogu uticati na pisanje Pukanićevo niti imam nameru, da je to njegov posao, onda je u drugom pozivu bio odrečit i doslovce je rekao: ‘Ubio sam mnoge, ubiću i tebe i Pukanića ako to bude trebalo’”, tvrdi Knežević.

On je naveo da ga je Ivo Pukanić nekoliko nedelja pre ubistva zvao i tražio savet kako da dobije useljeničku vizu u SAD, gde je želeo da ode s ćerkom.

“I tada mi je rekao: ‘Znaš moram ti nešto reći, ovog leta me pozvao Željko Mitrović, vlasnik Pinka, i predložio mi da njegovom jahtom odemo u Crnu Goru, da me on pomiri sa Canetom i sa Milom. Nisam otišao naravno jer stari, oni bi mene oteli ili ubili tamo’”, kaže Knežević.

“Na tome se sve završilo. Nakon ubistva Ive Pukanića, sasvim slučajno, u tako velikom gradu vidio sam u kafeu gospodina Mitrovića koji je sedeo sa nekom devojkom, zastao sam, prišao sam mu i rekao mu za taj razgovor. On je bio van sebe, bio je pocrveneo i rekao: ‘Ne, ja sam bio njegov prijatelj, ne bi mu se nikad ništa desilo sa mnom ali mi je potvrdio da je to istina i da je njemu ponuđeno od strane Subotića da pozove gospodina Pukanića da dođe u Crnu Goru’”, navodi on.

Nakon petočasovnog svedočenja, odbrana šestorice optuženih prigovorila je na iskaz Ratka Kneževića tvrdeći da svedok nema neposrednih saznanja o ubistvu Ive Pukanića i Nike Franjića. Za ubistvo su optuženi Robert i Luka Matanić, Amir Mafaljani i Slobodan Đurović koji su uhvaćeni sedam dana posle ubistva, Željko Milovanović koga je uhapsila policija Srbije i koji čeka suđenje u Beogradu, kao i Bojan Gudurić, koji se početkom februara, dan uoči početka suđenja predao policiji u Banjaluci, nakon više od godinu dana bekstva, a koji će biti izručen Hrvatskoj.

Milovanović, koji je optužen da je na mopedu dovezao eksploziv u dvorište "Nacionala", u pritvoru je s Milenkom Kuzmanovićem i Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji u pritvoru u Beogradu čeka suđenje koje počinje 20. aprila.

Gudurić je po optužnici bio spreman da snajperom ubije Pukanića ako eksploziv "omane". Na snajperu, koji je kasnije nađen, bili su Gudurićevi otisci prstiju.

Suđenje se nastavlja 3. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: