Šarić gubi slovačko državljanstvo

Bratislava -- Darko Šarić, za kojim se traga zbog šverca kokaina, lagao je u svom zahtevu za slovačko državljanstvo, tako da mu ga Slovačka oduzima i traži da vrati pasoš.

Izvor: Beta
Podeli

"U momentu kada je MUP odlučivao da mu da državljanstvo, dakle decembra 2005. (odluka je postala pravosnažna januara 2006) polazio je od neistinitih podataka i falsifikovanih dokumenata", kazao je danas slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak novinarima.

S obzirom na to da sam zahtev nije bio u redu i Šarić je dobio državljanstvo na prevaru po slovačkim zakonima ono nije ni nastalo. O tome je Slovačka obavestila već i Interpol.

"Šariću smo poslali na adresu trajnog boravka obaveštenje da mu državljanstvo nije ni dodeljeno, a istovremeno i poziv da nam vrati original odluke o dodeljivanju državljanstva", rekao je Kalinjak.

Slovački MUP je na zahtev kolega iz Srbije odlučio da proveri kako je Šarić dobio slovački pasoš koji mu je otvarao bez problema i viza šengenski prostor.

"Šarić je u zahtevu naveo da je imao odobren boravak u Slovačkoj od 1998. godine, do 2004. godine kao preduzetnik, što je trebalo da potvrdi izjava odbora policije za strance u Trenčinu. Tamo takvu potvrdu ne evidentiraju", rekao je ministar.

Druga lažna potvrda bili su ugovori o radu sa jednim slovačkim preduzećem, iz 1999. i 2005. godine, ali zavodi za socijalno i penzijsko i zdravstveno osiguranje saopštili su sada policiji da preduzeće svog zaposlenog Šarića nije prijavilo, niti je za njega plaćalo osiguranje. Šarića nije registrovan ni kao samostalni preduzetnik.

U preduzeću koje je Šarića zaposlilo započeta je odlukom suda likvidacija još 2004. godine i i prestalo je da postoji 2006. godine.

Da nije krivično kažnjavan Šarić je dokazao potvrdom IV opštinskog suda u Beogradu iz 2004. godine i izvodom iz krivičnog registra Slovačke.

"Zanimljivo je da je Šarić doputovao u Slovačku na osnovu vize, 7. maja 2005. godine i istog dana se venčao sa slovačkom državljankom. Dva dana nakon venčanja zatražio je da mu se odobri trajni boravak radi spajanja porodice i boravak mu je odobren 30. maja. Pred sudom je podneo tužbu za razvod samo dan nakon što mu je odobreno državljanstvo", naveo je danas Kalinjak.

strana 1 od 20 idi na stranu