Holandija: Kraj vladajuće koalicije

Vladajuća koaliciona vlada Holandije raspala se nakon što 2 najveće partije nisu uspele da se saglase oko pitanja da li da povuku svoje vojnike iz Avganistana.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.02.2010.

10:07

Default images

Agencije ANP i RTL televizija javile su da se vlada premijera Jana Petera Balkenenda raspala nakon 16-čašovnih razgovora koji su završeni rano jutros. Balkenende je rekao da druga po veličini partija u koaliciji, Laburistička, napušta vladu zbog napomirljivih razlika po pitanju holandskog vojnog prisustva u Avganistanu.

On nije spomenuo izbore. U svakom slučaju, kako je javio AP, ostavka Laburističke partije ostaviće holandsku vladu bez potrebne većine.

U trenutku kada je pojačao borbu protiv talibanskih pobunjenika, NATO je zatražio od Holandije da "istraži mogućnost i poželjnost daljeg ostanka u Avganistanu" za 2.000 holandskih vojnika koji se nalaze u provinciji Uruzgan, podsetio je Rojters.

Holandski vojnici došli su u Avganistan 2006. godine, i tamo ih je do sada, poginulo njih dvadeset i jedan.

Balkenendeova Demohrišćanska partija, veći partner u koaliciji, bila je za to da holandski vojnici i posle roka a to je avgust 2010. godine, ostanu u manjem broju u Avganistanu, odnosno da se njihovo prisustvo postepeno smanjuje.

Tome se oštro usprotivio zamenik premijera Vouter Bos, čija Laburistička partija želi da se holandska misija u Avganistanu okonča kao što je i planirano.

"Kraljici ću danas u toku dana podneti ostavke ministara i državnog sekretara Laburističke partije", rekao je Balkenende na konferenciji za novinare u Hagu.

Holandija ima 1.950 vojnika u avganistanskoj provinciji Uruzgan. Planirano je da povlačenje iz Avganistana počne u avgustu ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: