Otvoren 38. FEST

Projekcijom ruskog filma "Morfijum", reditelja Alekseja Balabanova u Centru Sava počeo je 38. fest.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2010.

09:24

Default images

Čast da otvori najveći domaći filmski festival pripala je glumcu Ljubiši Samardžiću. U narednih devet dana biće prikazano 64 filma, od kojih 40 premijerno.Od 1971. godine, kada je ispisana prva stranica FEST-ove istorije, koncept najvećeg festivala ostao je isti. danas FEST donosi najbolje od svetske kinematografije, a ovogodišnji slogan je, i to ne slučajno, povezan sa onim od pre četiri decenije:"Ohrabruje".

Tada je Fest u Beograd doneo Hrabri novi svet, a četiri decenije kasnije, sa više od 60 filmova, FEST ohrabruje. Da nije bilo neodržavanja festivala devedesetih, ove godine bi se slavio jubilej, ovako je glumac Ljubiša Samardžić otvorio 38. po redu.

"On je imao svoje metamorfoze u političkom smislu. Sećam se jednog detalja koji mislim da je bio vrlo rečit i slikovit. To je 1997. godine kada su bile batine i suze na mostu, onda sam ja bio zamenik predsednika FESTA i ja sam tada prekinuo FEST, verujte samo zato što sam želeo da sačuvam dostojanstvo njegovo. Sreća je što je FEST posle toga nastavio da živi svojim životom i do dana današnjeg, to je bila simbioza susreta Beograđana i svih autora koji pripadaju ovoj zemaljskoj kugli", rekao je Samardžić.

Direktor direkcije FEST-Miloš Paramentić kaže da se moto ovogodišnjeg FEST-a koji glasi "Ohrabruje" odnosi na podnaslov prvog FEST-a i da će ove godine publika videti skoro sva najbolja ostvarenja svetske kinematografije.

"Slogan prvog FEST-a je bio, i to ne slogan nego čak podnaslov, "Hrabri novi svet“, te je ovaj slogan jedna vrsta konekcije, to sećanje na početke. Film Alekseja Balbanova biće prikazan na otvaranju. To je jedan značajan film rađen po Bulgakovu, a posle u preostalih devet dana festivala Beograđani će moći da vide stvarno skoro sve najbolje što je u svetu urađeno u poslednjih osam-devet meseci“, kaže Paramentić.

Za četiri decenije, ulicama Beograda u vreme FEST-a, prošetali su glumci poput Roberta de Nira, Džeka Nikolsona, Sofije Loren ili reditelja Bernarada Bertolučija, Frensisa Forda Kopole i drugih.

Na pitanje zašto poslednjih godina FEST-u manjkaju zvezde, Miša Paramentić kaže da je glavni problem novac.

"Na velikom platnu zvezde neće nedostajati. Ono što je videla publika poslednjeg Kanskog, Berlinskog, Venecijanskog festivala, do 28. Februara biće prikazano beogradskoj publici. Nova ostvarenja Romana Polanskog, Klinta Istvuda, Martina Skorsezea, Larsa Fon Trira, Braće Koen, Anga Lija, Pitera Džeksona samo su neki od filmova ovogodišnjeg ohrabrujućeg FESTA", kaže Paramentić.

U glavnom programu biće prikazani "Antihrist" Larsa fon Trira, "Akvarijum" Andree Arnold, "Tražeći Erika" Kena Louča, "Tejking Vudstok" Anga Lija, "Prorok" Žaka Odijara i drugi, a pažnju privlače i novi filmovi Karena Šahnazarova, Romana Polanskog, braće Koen, Martina Skorsezija i Klinta Istvuda.

Među posetiocima koje smo zatekli na blagajni Sava centra najviše je bilo onih koji su se odlučili za manje komercijalna ostvarenja.

"Gledali samo ko su reditelji, neko veće ime, pa smo uzimali po tome.“

"Filmove koji neće biti prikazani posle FEST-a.“

"Gledala sam da ne budu oni koji će da se pojavljuju kao komercijalni filmovi, nego da budu malo drugačiji.“

"Ja sam samo jedan odlučio nasumično, a devojka je na osnovu kritike i ono što nam se učinilo zanimljivim."

Program ovogodišnjeg FEST-a do 28. februara odvijaće se, osim u Sava centru, i u Dvorani kulturnog centra i Kinoteci, gde će biti prikazano oko 70 najboljih novih filmova iz celog sveta, kako sa Festivala u Kanu, Veneciji, Berlinu, Torontu, tako i filmova mladih, još neafirmisanih autora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: