Istraga o Artemijevim saradnicima

Beograd -- MUP je po nalogu Višeg tužilaštva pokrenuo istragu o finansijskim malverzacijama najbližih saradnika vladike Artemija, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92, Blic, Tanjug
Podeli

Vladika Atanasije, administrator raško-prizrenske eparhije, kaže da je glavni krivac za sukob između vladike Artemija i Sinoda Srpske pravoslavne crkve, Simeon Vilovski, pomoćnik vladike Artemija.

Istraga protiv Simeona pokrenuta je zbog sumnje da je novac namenjen narodnim kuhinjama na Kosovu proneverio da bi sebi uplaćivao staž, kao i za rad kancelarije za baštinu Raško-prizrenske eparhije.

Administrator raško-prizrenske eparhije Atanasije za glavnog krivca za finansijske pronevere smatra upravo Simeona Vilovskog.

"Dobri, radni, vredni i čestiti vladika Artemije je zaposednut nažalost od jednog čoveka, Simeona Vilovskog, koji je opak, posesivan, ne znam da li je zdrav, moralno sigurno i psihički nije. Simeon je oko sebe, sa svojom mafijom crpeo ugodnosti i bogatio se od sirotinjskog hleba. To je primećeno odavno. Da li je vladika Artemije zasenjen, ne znam", kaže on.

Vladika Atanasije navodi i da je grupa okupljenja oko Simeona već otvorila sajt na kome radi protiv Sinoda SPC, ali i da je odavno vladiku Artemija upozoravao na, kako kaže, mračne radnje, Simeona Vilovskog.

"Bio sam u delegaciji i to smo konstatovali. Doneli smo odluku da se Simeon Vilovski raščini i najuri, zajedno sa njegovom bandom zvanom 'Rade Neimar'. Registrovao je firmu čovek koji je imao kiosk, na kojem je prodavao viršle. Obogatio se za kratko vreme, stekao kuću i plac u Beogradu. Registrovao je takozvanu firmu 'Rade Neimar' i ovde i u Beogradu", tvrdi vladika Atanasije.

On je preneo da je Simeon sa svojom grupom, kako se izrazio, pljačkaša od narodnih para, predviđenih za narodne kuhinje, zidao i gradio.

"Simeon ima kuću u Grčkoj, možda će da sagradi i neki manastir, to je oduvek bio mračan čovek i to sam davno rekao vladiki Artemiju. Bog je spor, ali je dostižan. On će na sud, verovatno i u zatvor ako se vrati iz Grčke. Menjao je usput kola. Jer mu savest nije bila čista iako ga niko nije ganjao. To je bio fatalan čovek za ovu eparhiju. Smenjivao je ljude, zgonio ih", dodao je vladika Atanasije.

Verski analitičar Mirko Đorđević kaže da crkvene finansije nisu transparentne, jer se država od samog početka odrekla prava kontrole nad crkvenim finansijama.

Ne bi bilo, iznenađenje, kaže Đorđević, da se pojave informacije da je finansijskih malverzacija bilo i u drugim eparhijama.

"Ali, da se godinama ogroman novac slivao tamo i da je došlo vreme da se pogleda prihod, rashod, papiri, i ovo je dobra mera, legitimna mera legitimnog i legalnog Sinoda koji je potpisao patrijarh, kojim je on pokazao da mu je na prvom mestu stalo do interesa crkve i do jedinstva crkve da bi se sprečilo da u svakoj eparhiji može svako da bude i da čini šta hoće", ocenjuje Đorđević.

On naglašava da je smena vladike Artemija prvi slučaj u istoriji Srpske pravoslavne crkve da zvanično razvlasti jednog visokog jerarha i da bi to moglo dovesti do redefinisanja odnosa države i crkve.

Humanitarnim sredstvima povezao staž?

A kako piše “Blic”, Simeon Vilovski iskoristio je 700.000 dinara uplaćenih za narodne kuhinje na Kosovu da bi povezao sebi staž od 1992. do 2007.

Prema navodima ”Blica”, novac koji su građani Srbije davali slanjem SMS poruka u akciji Eparhije raško-prizrenske namenjenoj za narodne kuhinje na Kosovu, odlazio je za privatno bogaćenje i luksuzan život nekoliko pojedinaca iz najbližeg okruženja vladike Artemija.

Oni koji su se okoristili o humanitarnu pomoć građana Srbije i najugroženijih sunarodnika na Kosovu, prema pisanju “Blica”, su: monah Simeon Vilovski, njegov brat Vladimir Vilovski, njegov kum Predrag Subotički, vlasnik preduzeća "Rade Neimar", ali i Gordana Marković koja je do 2007. godine bila direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Veliki deo novca iz fonda za narodne kuhinje utrošen je za paradržavni organ - kancelariju za baštinu Raško-prizrenske eparhije, a koji je formiran iako postoji zvanična državna institucija u kojoj je Gordana Marković bila direktor.

Ova kancelarija iz koje nije potekao nijedan ozbiljan projekat, već samo par pamfleta, praktično je poslužila za smišljeno zbrinjavanje brata Simeona Vilovskog i bliske saradnice Simeona i vladike Artemija, Gordane Marković.

Isprva je za ovu kancelariju korišćen eparhijski novac.

Međutim, kada je izvor pomalo presušio, Vilovski se opredelio za novac namenjen za kuhinje i podizao ga bez znanja i saglasnosti popadije Svetlane Stević iz Zvečana, inače, predsednice organizacije "Majka devet Jugovića", a za čiju organizaciju je novac i uplaćivan na eparhijski račun.

Od tog novca popadija je hranila 1.200 najugroženijih Srba u četiri narodne kuhinje.

O poslednjim dešavanjima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi možete čitati i na Blogu B92.

strana 1 od 163 idi na stranu