Tadić se zahvalio Egiptu

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio je ministru spoljnih poslova Egipta Ahmmedu Abduli Gejtu na odluci te države da ne prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: Beta
Podeli

Tadić je, tokom razgovora sa Gejtom, istakao da postoji mnogo mogućnosti za poboljšanje ekonomske saradnje dve zemlje i podsetio da je Egipat jedan od najznačajnijih partnera Srbije u Africi i Bliskom Istoku, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

Srbija i Egipat imaju tradicionalno prijateljske i bliske odnose, istakao je predsednik Tadić.

Svog egipatskog kolegu primio je danas i šef diplomatije Srbije, Vuk Jeremić. Ministri su pri tom zajednički ocenili da dve zemlje imaju dobre i prijateljske odnose.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam prvi egipatski ministar spoljnih poslova koji je došao u posetu Srbiji. Naše dve zemlje imaju dugu istoriju diplomatskih odnosa koji su uvek bili dobri", rekao je Gejt na konferenciji za novinare u Beogradu posle razgovora sa Jeremićem.

Egipatski ministar je dodao da od predsednika Egipta Hosnija Mubaraka donosi pismenu poruku srpskom prededniku Borisu Tadiću i izrazio zadovoljstvo što će danas imati priliku da mu je uruči.

Ministar Jeremić izrazio je zahvalnost egipatskom kolegi na podršci Srbiji u vezi sa stavom prema Kosovu, u, kako je ocenio, jednom od najtežih trenutaka u srpskoj istoriji.

Jeremić je kazao da je danas potpisan je i ugovor o saradnji diplomatskih akademija dveju zemalja, kao i da je bilo reči o zajedničkom obeležavanja 50. godišnjice od prve konferencije Pokreta nesvsrtanih koja je 1961. održana u Beogradu.

On je dodao da Srbija i Egipat nemaju nijedno otvoreno nerešeno pitanje i dodao da je sa sa Gejtom razgovarao o produbljivanju saradnje u svim oblastima.

“Neophodno poboljšati ekonomsku saradnju“

Ministra Gejta ranije je primio i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković. Njih dvojica su se složili da je neophodno poboljšati ekonomsku saradnju dve zemlje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da je Cvetković rekao da poseta egipatskog ministra predstavlja potvrdu "izuzetnih bilateralnih odnosa i tradicionalnog prijateljstva Srbije i Egipta".

"Veoma cenimo principijelan stav Egipta u odbrani načela međunarodnog prava po pitanju Kosova i Metohije, kao i učešća Egipta u postupku utvrđivanja legalnostni jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je premijer Srbije.

Na sastanku je ustanovljeno da postoji veliki potencijal za povećanje spoljnotrgovinske razmene i u oblasti investicija. Takođe je istaknuto da je od izuzetnog značaja predstojeća poseta egipatskih privrednika Srbije zakazana za 25. februar, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Egipatski ministar razgovarao je danas i sa predsednicom Skupštine Srbije, Slavicom Đukić-Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu