Sinod SPC razrešio vladiku Artemija

Sinod SPC razrešio je vladiku Artemija upravljanja u raško-prizrenskoj eparhiji. Umirovljeni episkop hercegovački Atanasije administrator eparhije.

Izvor: Beta

Subota, 13.02.2010.

11:22

Default images

Episkop bački Irinej rekao je novinarima posle sednice Sinoda da je pokrenut postupak za utvrđivanje kanonske odgovornosti vladike Artemija, jer je Sinod zaključio da je on iskazao nemoć da odgovorno upravlja eparhijom i nespremnost da izvrši odluke Sinoda i Sabora.

Odluka o privremenom razrešenju vladike Artemija, koju je potpisao patrijarh Irinej, važiće do okončanja postupka za utvrđivanje kanonske odgovornosti, odnosno do Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Vladika Irinej je istakao da privremeno razrešenje nije isto što i suspenzija koja zabranjuje sveštenodejstvo, i dodao da će Artemije ostati punopravni episkop koji nije uskraćen svojih episkopskih prava, osim što ne upravlja eparhijom.

Sinod je zaključio da je u finansijsko-materijalnom poslovanju Raško-prizrenske eparhije bilo "propusta i problematičnih transakcija" za koje je vladika Artemije posredno odgovoran jer je propustio da proveri odluke svojih saradnika.

Sinod je odlučio da zatraži krivičnu odgovornost ljudi iz okruženja vladike Artemija.

Irinej je naveo da su dve komisije Sinoda, jedna pre nekoliko dana, a druga 2006. godine, ustanovile da postoje nepravilnosti, nejasnoće, čak i zloupotrebe za koje su odgovorni "neki u eparhiji" kojima je Artemije poverio poslovanje.

"Tokom niza godina vođene su rasprave i donošene odluke o raznim problemima, obnovi stradalih svetinja i crkava, posebno marta 2004. godine, o organizaciono-strukturnim pitanjima i Sinod je tražio da Artemije revidira neprimerene odluke", rekao je Irinej.

Dodao je da je Sinod pre nekoliko dana ponovo pozvao Artemija da izvrši odluke Sabora, ali da vladika raško-prizrenski na poziv patrijarha nije došao na sednicu Sinoda, nego se u Patrijaršiji samo pozdravio sa poglavarom SPC-a.

Vladika Irinej je naveo da je Sinod tada odlučio da pošalje komisiju na čelu s vladikama crnogorsko-primorskim Amfilohijem i zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, koji su saslušali Artemijeve argumente, dok je drugi deo komisije pregledao materijalno-finansijsko poslovanje raško-prizrenske eparhije.

Irinej je rekao da je delimični uvid u materijalno-finansijsko poslovanje eparhije izvršen "uz nepristajanje" Artemija, pa je Sinod zaključio da bez privremenog razrešenja vladike raško-prizrenskog nije moguć potpun uvid u poslovanje.

Episkop bački je dodao da je Artemije prisustvovao današnjem zasedanju Sinoda i da je odluku primio "kako episkop i treba da primi odluku Sinoda", i da su se na kraju rastali kao braća.

"Uveren sam da će vernici, sveštenstvo i monaštvo sa olakšanjem prihvatiti odluku Sinoda", rekao je Irinej.

Irinej je odbio da odgovara na pitanja novinara.

Tokom zasedanja Sinoda ispred Patrijaršije se okupilo nekoliko stotina vernika, monaha i sveštenika koji podržavaju Artemija, a na ulazu u Patrijaršiju stajalo je nekoliko policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: