Povoljnije zemljište za investitore

Beograd -- Vlada Srbije trebalo bi da danas usvoji uredbu koja omogućava lokalnim vlastima da po povoljnijim uslovima ponude građevinsko zemljište investitorima.

Izvor: Beta
Podeli

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja najavilo je da bi se tom uredbom lokalnim samoupravama omogućilo da investitorima daju u zakup ili prodaju građevinsko zemljište bez naknade ili po ceni nižoj od tržišne.

"Za svaku odluku lokalne samouprave će morati prethodno da pribave i saglasnost Vlade", izjavila je pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović-Petrović.

"To će značiti zakonsko normiranje nekih postupaka jedinica lokalne samouprave koje su do stupanja na snagu ovog Zakona jedine i mogle da raspolažu građevinskim zemljištem“, kazala je ona.

Pomoćnica ministra kaže da se zemljište do sada davalo i bez licitacija i bez naknade, bez norme niti mogućnost kontrole tih postupaka.

"Ovo je pokušaj države da se predvide situacije kada svaki vlasnik može odlučiti da da zemljište ispod cene kako bi aktivirao neku lokaciju nego da mu stoji zapuštena sledećih dvadeset godina", rekla je ona.

Iako će lokalna samouprava moći da daje zemlju u zakup ispod cene, postojaće i neki ekonomski kriterijumi.

"Tiču se broja novozaposlenih, odnosno novootvorenih radnih mesta i to je jedan odsto u poređenju sa brojem ukupno zaposlenih u privredi te jedinice lokalne samouprave, što dovodi do povećanja javnih prihoda”, kazala je Aleksandra Damnjanović-Petrović.

Ona kaže da su mnogi investitori vrlo zainteresovani i da ocenjuju ovu uredbu kao podsticajnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 972 idi na stranu