Povoljnije zemljište za investitore

Vlada Srbije trebalo bi da danas usvoji uredbu koja omogućava lokalnim vlastima da po povoljnijim uslovima ponude građevinsko zemljište investitorima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.02.2010.

01:27

Default images

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja najavilo je da bi se tom uredbom lokalnim samoupravama omogućilo da investitorima daju u zakup ili prodaju građevinsko zemljište bez naknade ili po ceni nižoj od tržišne.

"Za svaku odluku lokalne samouprave će morati prethodno da pribave i saglasnost Vlade", izjavila je pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović-Petrović.

"To će značiti zakonsko normiranje nekih postupaka jedinica lokalne samouprave koje su do stupanja na snagu ovog Zakona jedine i mogle da raspolažu građevinskim zemljištem“, kazala je ona.

Pomoćnica ministra kaže da se zemljište do sada davalo i bez licitacija i bez naknade, bez norme niti mogućnost kontrole tih postupaka.

"Ovo je pokušaj države da se predvide situacije kada svaki vlasnik može odlučiti da da zemljište ispod cene kako bi aktivirao neku lokaciju nego da mu stoji zapuštena sledećih dvadeset godina", rekla je ona.

Iako će lokalna samouprava moći da daje zemlju u zakup ispod cene, postojaće i neki ekonomski kriterijumi.

"Tiču se broja novozaposlenih, odnosno novootvorenih radnih mesta i to je jedan odsto u poređenju sa brojem ukupno zaposlenih u privredi te jedinice lokalne samouprave, što dovodi do povećanja javnih prihoda”, kazala je Aleksandra Damnjanović-Petrović.

Ona kaže da su mnogi investitori vrlo zainteresovani i da ocenjuju ovu uredbu kao podsticajnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: