Episkop Artemije na saslušanju

Prizren -- Episkop raško-prizrenski Artemije primio je izaslanike Svetog arhijerejskog sinoda SPC, koji će ga saslušati i pregledati finansijsko poslovanje te eparhije.

Izvor: Tanjug
Podeli

U saopštenju se navodi da je reč o odlukama donetim na sednici Sinoda 5. februara, jednoj od prvih koje su održane nakon ustoličenja patrijarha Irineja.

Episkop Artemije je, kako se navodi, izaslanicima uručio pisanu izjavu, "datu u punoj spremnosti da se štite u muci rođena i odana duhovna čeda, koristeći pravo arhijereja i duhovnika pri određivanju stepena pripadajućeg mu klira".

U saopštenju se, uz konstataciju da nije na odmet podsetiti, citira odgovor vladike iz nedavnog intervjua u kome on "interesovanje pojedinih zapadnih ambasada za eventualna personalna rešenja na čelu eparhije" ocenjuje kao "nedopustivo mešanje sila ovoga sveta u život Crkve" i izražava nadu da "takvo njihovo interesovanje neće naći oslonca i podrške u krilu SPC".

U eparhiji je rečeno da odluka Sinoda o saslušanju ne precizira kojim povodom je ona doneta i na šta se precizno odnosi. U patrijaršiji se, međutim, nije moglo dobiti bilo kakvo objašnjenje povodom odluke Sinoda od 5. februara.

Kako je navedeno u saopštenju, u eparhiju je došlo pet izaslanika Sinoda, među kojima su dvojica vladika.

Prošle godine su na sajtu SPC objavljena dokumenta iz 2006. godine koja vladiku Artemija dovode u vezu sa posedovanjem dve kuće van teritorije eparhije, kao i u vezu sa firmom "Rade neimar", a iznete su i optužbe na račun njegovog ličnog sekretara Dimeona.

Sporovi u raško-prizrenskoj eparhiji traju već tri godine jer se episkop Artemije i vikarni episkop Teodosije sukobljavaju oko pitanja obnove manastira srušenih i oštećenih u pogromu 2004. godine.

Info

Sukob Palestinaca i policije

Jerusalim -- Sedam Palestinaca uhapšeno je prilikom sukoba izraelske policije i Palestinaca u svetom mestu koje Izraelci zovu Brdo hrama, a muslimani Haram al Šarif.

Svet nedelja 28.02. 19:48 Komentara: 0
strana 1 od 972 idi na stranu