Moguće rešenje fiskalizacije?

Beograd -- Član Advokatske komore Vojvodine Vladimir Horovic smatra da je moguće da advokati i Vlada Srbije pronađu rešenje za pitanje fiskalizacije.

Izvor: B92
Podeli

Vlada Srbije bi, prema najavama ministra trgovine Slobodana Milosavljevića, na sednici u četvrtak trebalo da na šest meseci odloži odluku o uvođenju fiskalnih kasa taksistima, advokatima i prosveti. Milosavljević je naveo da je sa Advokatskom komorom Srbije dogovoreno da radna grupa analizira obavezu uvođenja fiskalnih kasa i predloži izmene zakona i propisa.

Dan pošto su taksisti najavili da će ponovo blokirati Beograd i druge veće gradove u znak protesta zbog uvođenja fiskalnih kasa, ministar trgovine Slobodan Milosavljević saopštio je da Vlada, bar za sada, odustaje od sopstvene namere.

Otprilike do 1. septembra, kako kaže ministar, Vlada će zajednički analizirati uticaj fiskalizacije na poslednje grupe predviđene zakonom.

Član Advokatske komore Vojvodine Vladimir Horovic smatra da je moguće da se advokati i Vlada nađu na pola puta po pitanju fiskalizacije.

"Advokati mogu izdavati račune, ali na izvršenoj naplati, nikako u slučaju za izvršenu uslugu koju bi advokat obračunavao i plaćao porez unapred. Tada bi se došlo u situaciju da naplaćuju nešto što u slučaju eventualno izgubljenog spora ili mestimično ostvarenog spora ne može nikako da naplati", kaže on.

Osim što je najavio odlaganje fiskalizacije za taksiste, advokate i prosvetu, ministar Milosavljević izašao je u javnost i sa idejom da se ublaže kazne svima koji ne izdaju fiskalne račune.

"Mogu samo da najavim nešto što lično mislim da ima smisla, a to je da se praktično tim izmenama, između ostalog, onemogući ili ukine mogućnost zatvaranja radnji u slučaju neizdavanja računa“, kaže ministar Milosavljević.

On je objasnio da je predlažući to imao u vidu tešku situaciju u privredi Srbije, ali prema mišljenju ekonomiste Boška Mijatovića takav potez bi baš u krizi bio kontraproduktivan.

"Svako popuštanje kod zahteva za plaćanje poreza narušava poreski moral, odnosno podstiče ostale da se pridruže pokušaju da izbegnu plaćanje poreza", rekao je on.

"Dakle, takva strategija nije dobra ni za državu ni za one koji plaćaju poreze. Budžet ima velikih problema sa naplatom prihoda i zaista nisu potrebne izjave ministra Milosavljevića koji ne razume ni ekonomiju ni državnu upravu", smatra Mijatović.

Taksisti još nisu saopštili da li, posle najave o šestomesečnom odlaganju, odustaju od štrajka najavljenog za 23. februar s obzirom na to da oni traže da im se fiskalne kase uvedu tek 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu