Kažnjena sekretarica parlamenta

Sekretarica predsednice parlamenta Branislava Parezanović kažnjena je četvorogodišnjom zabranom napredovanja u službi zbog zloupotrebe službenog vozila.

Izvor: Beta

Sreda, 10.02.2010.

14:53

Default images

U saopštenju Skupštine Srbije navodi se da je Parezanovićeva kažnjena jer je "nezakonito raspolagala sredstvima", čime je izvršila težu povredu dužnosti iz radnog odnosa. Dodaje se da će sekretar skupštine, u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i svojim ovlašćenjima, odlučiti o eventualnom premeštaju Branislave Parezanović na drugo radno mesto.

Disciplinska komisija je zaključila da je Branislava Parezanović neovlašćeno koristila službeno vozilo u privatne svrhe, jer za to nije imala putni nalog sekretara skupštine.

Parezanovićeva je službenim automobilom, sa vozačem, bez putnog naloga, 19. januara putovala u Zaječar kako bi obavila privatne poslove. Na putu ka Zaječaru vozač Goran Jović je pretekao kolonu vozila i ometao mesto uviđaja nesreće koja se prethodno desila.

On je tvrdio da ima imunitet, da ga ima i njegova saputnica, pa je tako otkriven slučaj neovlašćenog korišćenja službenog vozila.

Predsednica parlamenta i sekretar tvrdili su da nisu znali da je Parezanovićeva neovlašćeno koristila službeni automobil.

Disciplinska komisija koja je odlučivala o Parezanovićevoj mogla je da preporuči da joj se smanji plata do šest meseci, da se premesti na niže radno mesto ili da dobije otkaz.

Protiv Gorana Jovića vodi se postupak zbog saobraćajnog prekršaja, a u disciplinskom postupku krajem januara, kako je rečeno agenciji Beta u Vladi, Joviću je raskinut radni odnos.

Poslanici (ne)zadovoljni kaznom

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da nije kontaktirala nijednog člana komisije koja je odredila kaznu njenoj sekretarici Branislavi Parezanović, i da na tu komisiju nije imala nikakav uticaj.

Đukić-Dejanovićeva kaže da ima poverenje u one koji su radili u toj komisiji, koja je, prema njenim rečima, u određivanju kazne koristila svoj pravilnik i mere koje su joj na raspolaganju, kao i da su u tom procesu u obzir uzete sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti protiv Parezanovićeve.

"Branislava je svoj posao profesionalno radila i žao mi je što se ovo sve dogodilo - i zbog ugleda Skupštine, i zbog nje i, na kraju, zbog mog ugleda", rekla je Slavica Đukić Dejanović i navela da Parezanovićeva više neće raditi u njenom kabinetu.

Šefica poslanicke grupe "Za evropsku Srbiju", Nada Kolundžija, s druge strane, smatra da kazna izrečena sekretarici predsednice parlamenta nije adekvatna.

"Ja ne mogu da ocenjujem da li su oni koji su to ispitivali radili strogo u okvirima pravila koja postoje ili ne, ali ako me pitate da li je ovo adekvatan odgovor na ono što se desilo ja kažem ne", rekla je Kolundžija novinarima u parlamentu.

Ona je istkla da je ono što se desilo apsolutno nedopustivo.

"Ne znam šta piše u pravilniku. Ako je to po pravilniku, onda pravilnik nije dobar", rekla je Kolundžija.

Sa ocenama demokrata, slaže se i zamenik šefa poslaničkog kluba G17 plus, Vlajko Senić, koji smatra da bi u slučaju da je to učinio neki poslanik sa njegovom političkom karijerom bilo gotovo.

"Da je to učinio neki poslanik njegova karijera bi bila završena. Eto to je moje mišljenje o ovome", rekao je Senić novinarima u parlamentu.

Poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić smatra da za slučaj Branislave Parezanović najveću odgovornost snose predsednik i sekretar Skupštine Srbije.

"Kako je moguće da neko u kabinetu bude toliko samostalan, znali su oni ko šta radi i kako radi, nego je ovo bilo potrebno za njihova razračunavanja pa su našli ovo dvoje. Nikoga ne branim, ali sirotinja dva puta plaća", rekao je Krasić novinarima u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: