EBRD odobrila zajam za "Srbijagas"

EBRD je odobrio zajam od 150 miliona kompaniji "Srbijagas", radi modernizacije mreže za transport gasa u Srbiji i izgradnje skladišta gasa, saopštio je EBRD.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.02.2010.

14:40

Default images

To skladište na jednom od gasnih nalazišta kod Itebeja imaće kapacitet do milijardu kubnih metara gasa i biće korišćeno i za strateške i za komercijalne svrhe, a njegov jedini operater će biti "Srbijagas".Odbor dorektora Evropske banke za obnovu i razvoj će u okviru tog projekta takođe finansirati obnavljanje 40 odsto srpske mreže za distribuciju gasa.

Deo fondova će biti iskorišćen za refinansiranje kratkoročnih zajmova "Srbijagasa", što će omogućiti toj kompaniji da poboljša svoju strukturu kapitala i oslobodi resurse za ključne projekte od strateškog značaja, čiji je cilj povezivanje srpske mreže za transport gasa sa mrežama susednih zemalja.

To je treći projekat skladišta gasa koji finansira EBRD u regionu.

Ta banka je prošle godine odobrila 70 miliona evra hrvatskoj kompaniji za transport gasa "Plinacro" za kupovinu jednog skladišta gasa u Hrvatskoj, kao i 200 miliona evra mađarskoj gasnoj i naftnoj kompaniji MOL za završavanje izgradnje jednog podzemnog skladišta gasa u Mađarskoj.

EBRD trenutno razmatra finansiranje projekata za skladištenje gasa u Bugarskoj i Moldaviji u 2010, navedeno je saopštenju EBRD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: