EBRD odobrila zajam za "Srbijagas"

London -- EBRD je odobrio zajam od 150 miliona kompaniji "Srbijagas", radi modernizacije mreže za transport gasa u Srbiji i izgradnje skladišta gasa, saopštio je EBRD.

Izvor: Tanjug
Podeli

To skladište na jednom od gasnih nalazišta kod Itebeja imaće kapacitet do milijardu kubnih metara gasa i biće korišćeno i za strateške i za komercijalne svrhe, a njegov jedini operater će biti "Srbijagas".Odbor dorektora Evropske banke za obnovu i razvoj će u okviru tog projekta takođe finansirati obnavljanje 40 odsto srpske mreže za distribuciju gasa.

Deo fondova će biti iskorišćen za refinansiranje kratkoročnih zajmova "Srbijagasa", što će omogućiti toj kompaniji da poboljša svoju strukturu kapitala i oslobodi resurse za ključne projekte od strateškog značaja, čiji je cilj povezivanje srpske mreže za transport gasa sa mrežama susednih zemalja.

To je treći projekat skladišta gasa koji finansira EBRD u regionu.

Ta banka je prošle godine odobrila 70 miliona evra hrvatskoj kompaniji za transport gasa "Plinacro" za kupovinu jednog skladišta gasa u Hrvatskoj, kao i 200 miliona evra mađarskoj gasnoj i naftnoj kompaniji MOL za završavanje izgradnje jednog podzemnog skladišta gasa u Mađarskoj.

EBRD trenutno razmatra finansiranje projekata za skladištenje gasa u Bugarskoj i Moldaviji u 2010, navedeno je saopštenju EBRD.

Info

Sukob Palestinaca i policije

Jerusalim -- Sedam Palestinaca uhapšeno je prilikom sukoba izraelske policije i Palestinaca u svetom mestu koje Izraelci zovu Brdo hrama, a muslimani Haram al Šarif.

Svet nedelja 28.02. 19:48 Komentara: 0
strana 1 od 972 idi na stranu