Mongolija: Životinje umiru od zime

Ulna Bator -- Nezapamćena zima pogodila je Mongoliju. Temperature su se spustile i do 40 stepeni ispod nule.

Izvor: B92
Podeli

Ledeni talas praćen mećavama pogodio je 19 mongolskih provincija. Od početka zime uginulo je blizu dva miliona grla stoke. Humanitarne organizacije strahuju da će stanovnici Mongolije uskoro potpuno ostati bez hrane.

Surovoj mongolskoj zimi kraj se ne nazire. Do početka proleća mogla bi uginuti još četiri miliona grla stoke, procenjuju iz organizacije za hranu Ujedinjenih nacija.

Volonteri humanitarnih organizacija, koji donose pomoć, nailaze na smrznute koze i ovce.

Stanovnici koji žive od uzgoja stoke bespomoćno gledaju životinje koje umiru bez hrane.

Nemilosrdnoj zimi prethodilo je sušno leto, pa je zaliha hrane ionako bilo malo.

"Nemamo više slame. Pošto nam koze umiru, prodaćemo kožu i kupićemo stočnu hranu, ali to je za samo nekoliko dana", kaže uzgajivač koza, Hotont Son.

Iako je prva pomoć u hrani stigla, ona je samo privremeno rešenje. Ljudi su zbog hladnoće i dugotrajnog nedostatka hrane na ivici snage.

"Ne znam šta da radim. Kako ću da odgajam četvoro dece", pita se lokalna poljoprivrednica Otgon Jargal.

Kako se temperature noću spuste i do minus pedeset stepeni, porodice su primorane da svoje male šatore dele sa životinjama, kako bi se bar malo zaštitile od hladnoće.

Vlasti se boje da će mnogi stočari u potrazi za hranom biti primorani da se presele u sirotinjska predgrađa gradova. Mongolska vlada je zatražila međunarodnu pomoć u hrani, odeći i lekovima, koja jedva stiže u nedostupne krajeve Mongolije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 972 idi na stranu