DSS: Srebrenica - ratni zločin

Beograd -- Slobodan Vuksanović iz DSS-a ocenio je da je ratni zločin adekvatan termin koji bi trebalo da se nađe u deklaraciji o Srebrenici

Izvor: Tanjug
Podeli

On kaže da za počinjene zločine postoji individualna, a ne kolektivna odgovornost. "Termin genocid se može koristiti za strašna stratišta kao što su Jasenovac, Mathauzen ili Aušvic", rekao je Vuksanović.

Vuksanović je ponovio stav DSS-a da bi trebalo doneti jednu deklaraciju kojom bi bili osuđeni svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije i podsetio da je poslanička grupa DS S-NS parlamentu podnela svoj predlog deklaracije.

"Svaka žrtva jednako vredi i jednako je treba žaliti", dodao je on.

Govoreći o reizboru sudija, Vuksanović je ocenio da se ni u jednoj demokratskoj državi nije desila tako "masovna čistka" sudija, a da pri tom oni koji nisu izabrani ne dobiju ni obrazloženje.

"Tek kada je Evropsko društvo sudija uputilo zamerke, umesto konstruktivnog pristupa i konkretnih odgovora, različitim tekstovima u medijima se blati ova profesija", rekao je Vuksanović i napomenuo da se evropskih merila i pravila treba pridržavati i pri izboru sudija.

Upitan u čemu će se ogledati najavljena podrška DSS-a Srpskoj naprednoj stranci u prikupljanju potpisa za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, Vuksanović je odgovorio da sve opozicione stranke treba da sarađuju, ali nije precizirao šta najavljena podrška podrazumeva.

"Svaka stranka treba da sprovodi svoje akcije, a opozicione stranke treba da sarađuju. Formalnosti u toj saradnji su manje važne od suštine, a suština je da imamo isti cilj - raspisivanje izbora", rekao je Vuksanović

Info

Sukob Palestinaca i policije

Jerusalim -- Sedam Palestinaca uhapšeno je prilikom sukoba izraelske policije i Palestinaca u svetom mestu koje Izraelci zovu Brdo hrama, a muslimani Haram al Šarif.

Svet nedelja 28.02. 19:48 Komentara: 0
strana 1 od 972 idi na stranu