Holbruk: Nema tajnih pregovora

Minhen -- Specijalni američki izaslanik za Pakistan i Avganistan Ričard Holbruk izjavio je da SAD ne pregovaraju sa talibanima.

Izvor: Tanjug
Podeli

Holbruk je, govoreći na 46. Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu, odbacio spekulacije medija, koje su se pojavile posle londonske konferencije o Avganistanu 28. januara, o tajnim kontaktima Amerike i avganistanskih talibana.

"Od Londona, štampa je opsednuta idejom o postojanju svakakvih tajnih razgovora sa talibanima. Zato želim da veoma jasno izjavim da SAD nisu u direktnom kontaktu bilo koje vrste sa talibanima", naglasio je on.

Holbruk je naveo da, u principu, pregovori i vojne operacije mogu da teku paralelno, a kao primere za to je naveo napore za okončanje rata u Vijetnamu i sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

On je pozdravio to što je avganistanski predsednik Hamid Karzai pozvao talibane na pomirenje, navodeći da je to "važan element koji je dugo nedostajao".

Pomirenje, međutim, mora da ide uporedo sa uspehom u uspostavljanju bezbednosti, kazao je Holbruk, navodeći da to nije alternativa vojnoj kampanji.

"Neophodan je vojni uspeh da bi se načinio napredak", zaključio je Holbruk.

strana 1 od 972 idi na stranu