NATO budžet zakrpljen

Predstavnici članica NATO-a postigli su, na sastanku u Istanbulu, dogovor o finansiranju misija i infrastrukture tog saveza.

Izvor: B92

Petak, 05.02.2010.

14:49

Default images

Drugi dan dvodnevnog neformalnog sastanka ministara NATO zemalja počeo je danas u Istanbulu govorom generalnog sekretara Andersa Foga Rasmusena. U govoru generalni sekretar NATO-a je izrazio zadovoljstvo što je manjak od 900 miliona dolara u budžetu saveza pokriven.

"Veoma me raduje da su se ministri tokom naše jučerašnje diskusije složili oko paketa mera koji će obezbediti potrebnu podršku našim vojnicima na terenu i druge potrebne strateške investicije," rekao je Rasmusen.

Manjak u budžetu je nastao prvenstveno zbog nepredviđeno visokih troškova obezbeđivanja infrastrukture vojnicima NATO-a u Avganistanu.

Sastanak iza zatvorenih vrata, koji će se najviše baviti pitanjima NATO misije u Avganistanu, počeo je juče radnom večerom.

Sastanku prisustvuje 28 ministara odbrane zemalja Alijanse i američki sekretar odbrane Robert Gejts. Očekuje se da će američki sekretar odbrane apelovati na zemlje članice da pošalju još 4 000 vojnih instruktora u Avganistan.

Komandant NATO snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal, posle obraćanja ministrima, juče pred reporterima izjavio je da je uzdržani optimista u vezi sa situacijom u Avganistanu.

"Nisam spreman da tvrdim da smo preokrenuli situaciju, ali mislim da smo 2009. napravili značajan napredak u postavljanju uslova... pravi napredak ćemo napraviti 2010", rekao je. Mekristal je najavio početak povlačenja američkih trupa iz Avganistana za jul 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: