NATO budžet zakrpljen

Istanbul -- Predstavnici članica NATO-a postigli su, na sastanku u Istanbulu, dogovor o finansiranju misija i infrastrukture tog saveza.

Izvor: B92
Podeli

Drugi dan dvodnevnog neformalnog sastanka ministara NATO zemalja počeo je danas u Istanbulu govorom generalnog sekretara Andersa Foga Rasmusena. U govoru generalni sekretar NATO-a je izrazio zadovoljstvo što je manjak od 900 miliona dolara u budžetu saveza pokriven.

"Veoma me raduje da su se ministri tokom naše jučerašnje diskusije složili oko paketa mera koji će obezbediti potrebnu podršku našim vojnicima na terenu i druge potrebne strateške investicije," rekao je Rasmusen.

Manjak u budžetu je nastao prvenstveno zbog nepredviđeno visokih troškova obezbeđivanja infrastrukture vojnicima NATO-a u Avganistanu.

Sastanak iza zatvorenih vrata, koji će se najviše baviti pitanjima NATO misije u Avganistanu, počeo je juče radnom večerom.

Sastanku prisustvuje 28 ministara odbrane zemalja Alijanse i američki sekretar odbrane Robert Gejts. Očekuje se da će američki sekretar odbrane apelovati na zemlje članice da pošalju još 4 000 vojnih instruktora u Avganistan.

Komandant NATO snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal, posle obraćanja ministrima, juče pred reporterima izjavio je da je uzdržani optimista u vezi sa situacijom u Avganistanu.

"Nisam spreman da tvrdim da smo preokrenuli situaciju, ali mislim da smo 2009. napravili značajan napredak u postavljanju uslova... pravi napredak ćemo napraviti 2010", rekao je. Mekristal je najavio početak povlačenja američkih trupa iz Avganistana za jul 2011.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 972 idi na stranu