Epidemija neće biti odjavljena

Beograd -- Dok postoji opasnost po zdravlje stanovništva epidemija novog gripa neće biti odjavljena, rekla je članica Radne grupe za praćenje pandemije Goranka Lončarević.

Izvor: Beta
Podeli

Lončarevićeva je rekla da su epidemiju novog gripa do sada odjavila dva okruga, Severnobački i Sremski, a neizvesno je prognozirati kada bi epidemija mogla da bude odjavljena i na nivou cele zemlje.

"Potrebno je da epidemiju odjavi bar Beograd ili još neki veći okrug pa da odjavimo epidemiju na teritoriji cele zemlje", kazala je Lončarevićeva, dodajući da ni to nisu jedini uslovi pošto u obzir treba uzeti i epidemiološku situaciju u susednim zemljama.

Kao i pri proglašenju epidemije Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" predlaže njeno odjavljivanje, a konačnu odluku potvrđuje ministar zdravlja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, od petka 29. januara do juče nije bilo novih potvrđenih slučajeva novog gripa.

Ukupno je registrovan 81 smrtni ishod od ove vrste gripa. Na bolničkom lečenju nalaze se 123 osobe sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je sedam na respiratoru.

strana 1 od 972 idi na stranu