Zebec svedoči u slučaju Pukanić

Sudija Ivana Kršul vodi proces za ubistvo Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, drugog dana suđenja je odobrila svedočenje advokata Zvonimira Zebeca.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2010.

15:23

Default images

Zebec, koji je bio advokat po službenoj dužnosti jednog od optuženih Roberta Matanića, navodno je uticao na njega da da lažni iskaz o naručiocima ubistva. Zebec će svedočiti 15. februara.

Kršulova je danas saopštila i da će odluku o zahtevu odbrane da svedoče hrvatski državni tužilac Mladen Bajić, šef Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), Dinko Cvitan i Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam koji je označen kao naručilac ubistva, doneti naknadno.

Ona je dodala da će naknadno doneti i odluku o tome da li će kao nezakonito odbaciti svedočenje krunskog svedoka. Odbrana optuženih zatražila je da se iz sudskog spisa kao nezakoniti izbace ključni dokazi na kojima USKOK zasniva optužnicu, kao što je svedočenje krunskog svedoka Tomislava Marjanovića i crnogorskog preduzetnika Ratka Kneževića.

Juče su se optuženi Robert i Luka Matanić, Amir Mafaljani i Slobodan Đurović izjasnili da nisu krivi, a Robert Matanić je u odbrani izjavio da je prevaren i da mu je USKOK, navodno, nudio status svedoka.

Matanić tvrdi da su egzekutori Željko Milovanović i Bojan Gudurić, koji jedini od optuženih ne prisustvuju suđenju, ali više ne tvrdi da su naručioci Jocić i Slobodan Đurović, kako je to tvrdio u istrazi. USKOK je juče tvrdio da Robertu Mataniću nije nuđen status svedoka.

Milovanović u pritvoru u Beogradu čeka suđenje po istoj optužnici, dok se Bojan Gudurić u ponedeljak predao policiji u Banjaluci.

Gudurić je izrazio želju da bude izručen Hrvatskoj jer će mu se tamo pošteno suditi, a sud u Zagrebu nije prihvatio predlog njegovog advokata da se suđenje odgodi do Gudurićevog izručenja.

Mediji nagađaju da bi Gudurić mogao da dobije status pokajnika u ovom slučaju i da će u roku od desetak dana biti izručen Hrvatskoj.

Šestorka je optužena da se udružila u međunarodnu zločinačku organizaciju, sa Jocićem na čelu, i eksplozivom ubila Pukanića i Franjića i da je nameravala da ubije još dve osobe u Zagrebu.

Kao egzekutor označen je Milovanović, koji je u dvorište "Nacionala" 23. oktobra 2008. dovezao skuter s eksplozivom i parkirao ga pored Pukanićevih kola.

Eksploziv je aktiviran uveče kad su se Pukanić i Franjić približili kolima i skuteru. Gudurić je optužen da je s tavana obližnje zgrade naoružan snajperom posmatrao parkiralište na koje je Milovanović dovezao skuter s eksplozivom i bio spreman da ubije Pukanića ako eksploziv zataji.

Ostali optuženi terete se da su organizovali praćenje Pukanića i organizovali logistiku - od smeštaja do naoružanja. Za razliku od Milovanovića i Gudurića, ostali optuženi uhvaćeni su sedam dana posle ubistva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: