Iran: Izvozićemo obogaćeni uranijum

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad izjavio je da je Iran spreman da izvozi svoj obogaćeni uranijum u zamenu za nuklearno gorivo.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.02.2010.

23:56

Default images

"Nemamo problema s tim da naš obogaćeni uranijum pošaljemo u inostranstvo", rekao je Ahmadinežad za iransku državnu televiziju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izradila je nacrt sporazuma prema kojem bi Teheran trebalo da pošalje 70 odsto svog slabo obogaćenog uranijuma u inostranstvo na dalju preradu i pretvaranje u gorivo za medicinski reaktor u Teheranu.

Cilj sporazuma je da se smanje iranske rezerve slabo obogahcenog uranijuma na količinu koja ne bi bila dovoljna za pravljenje fisionog materijala za atomsku bombu.

Zapadne diplomate tvrde da je Iran odbacio taj predlog.

Iran i IAEA su, međutim, nedavno saopštili da je dogovor još moguć, iako je Iran tražio izvesne izmene ovog nacrta.

S druge strane, direktor američkih obaveštajnih službi Denis Bler saopštio je da je Iran ostvario napredak u obogaćivanju uranijuma i da mogućnost za pravljenje nuklearnog oružja postoji, iako još nije izvesno da li postoji i politička volja.

"Napredak Irana u tehničkom pogledu, naročito kada je reč o obogaćivanju uranijuma, potvrđuje naše procene iz 2007. godine o tome da ova zemlja poseduje naučne, tehničke i industrijske kapacitete za proizvodnju nukelarnog oružja, ali glavno pitanje je da li ima i političku volju da to učini", istakao je Bler u pisanoj izjavi upućenoj američkom Kongresu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: