Iran optužio Izrael

Iran je optužio Izrael za ubistvo komandanta Hamasa u Dubaiju prošlog meseca, označivši to kao cionistički terorizam, prenose izraelski mediji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.02.2010.

16:55

Default images

Izraelska vlada je odbila da zvanično komentariše ubistvo Mahmuda al-Mabhuha 20. januara. Islamistički Hamas je u petak objavio vest u ubistvu, a izraelski bezbednosni izvori su naknadno povezali ubijenog sa krijumčarenjem oružja iz Irana u pojas Gaze, podsetivši da je umešan u otmicu i ubistvo dvojice izraelskih vojnika pre dve decenije.

"To je još jedna indikacija postojanja državnog terorizma koji sprovodi cionistički režim (Izrael)", kazao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast na konferenciji za novinare, istakavši da je to kršenje suvereniteta drugih zemalja.

Policija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osumnjičila je stranu kriminalnu bandu za ubistvo Mabhuha u sobi luksuznog hotela, ne isključivši mogućnost umešanost izraelske obaveštajne službe Mosad.

Izrael tvrdi da Iran finansira pokušaje isporuke oružja u pojas Gaze kopnenim i morskim putem, dok Teheran ističe da samo diplomatski podržava palestinski Hamas.

"Ćutanje međunarodnih foruma i nekih drugih zemalja o takvim zločinima je stvarno iznenađujuće. Islamske zemlje moraju biti opreznije u odnosu na opasnost od tog nelegalnog režima i pripremiti planove na vreme", rekao je Mehmanparast.

Veruje se da je Mosad pojačao misije protiv palestinskog Hamasa, libanskog Hezbolaha i iranskog nuklearnog projekta.

Toj službi se pripisuje ubistvo komandanta Hezbolaha u eksploziji automobila bombe u Damasku pre dve godine.

Izraelski mediji navode da je preliminarna istraga koju je sproveo Hamas ipak sugerisala da su Mabhuha ubili agenti neke arapske vlade, a ne Mosada.

I Hamas i policija u Dubaiju navode da je ubijeni imao neprijatelje širom Bliskog istoka, od kojih je svako mogao imati motiv za ubistvo. Izvori bliski Hamasu su rekli izraelskom listu "Haarec" da su ga tražile vlasti u Jordanu u Egiptu.

Saudijski list "Okaz" objavio je danas da je Hamas odlučio da privremeno zaustavi pregovore o oslobađanju otetog izraelskog vojnika Gilad Šalita u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika zbog ubistva Mabhuha.

Visoki zvaničnik Hamasa iz Gaze Mahmud al Zahar izjavio je u međuvreemnu za BBC da su indirektni pregovori o razmeni propali, optuživši izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za pooštravanje stava.

Šalit je otet u prekograničnom napadu iz pojasa Gaze pre tri i po godine i Izrael je pripremio oslobađanje 450 zatvorenika u zamenu za njega, ali je odbio da pusti istaknute Palestince ili je zahtevao da oni koji su umešani u smrtonosne napade budu proterani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: