Počinje distribucija hrane za Haiti

Njujork -- Svetski program za hranu saopštio je da počinje veliki program distribucije hrane u prestonici Haitija, Port-o-Prensu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Hrana će biti deljena na 16 novoustanovljenih lokacija u gradu, s ciljem da se tokom dve nedelje hranom snabde dva miliona ljudi, saopštio je WFP. Samo će ženama biti dozvoljeno da podignu sledovanje hrane, jer se to pokazalo kao najbolji način da namirnice stigne do onih kojima je najpotrebnija, preneo je Bi-Bi-Si.

Muškarcima će biti savetovano da čekaju ispred centara za distribuciju i isprate žene koje su dobile sledovanje hrane, jer su usamljene žene izloženije potencijalnim napadima.

Program UN za hranu će sarađivati s lokalnim vlastima kako bi se obezbedilo da muškarci nisu izuzeti od sledovanja hrane.

Ta svetska agencija je juče objavila da je počela da deli kupone za podizanje hrane u distribucionim centrima. Svaka porodica imaće pravo na 25 kilograma pirinča, što bi trebalo da bude dovoljno za dve nedelje.

U međuvremenu, Bela kuća u Vašingtonu saopštila je da ulaže napore da se ponovo ustanove redovni letovi za medicinsku evakuaciju teško povređenih Haićana.

Predstavnik Bele kuće rekao je da nije doneta bilo kakva odluka da se letovi obustave, već da su oni bili zaustavljeni zbog ogromnih logističkih teškoća koje zvaničnici pokušavaju da razreše.

Portprol je demantovao izveštaje da je do obustave letova došlo zbog spora oko toga ko treba da plati troškove medicinske nege u SAD.

Preko 500 Haićana je prebačeno u Floridu pre nego što su letovi obustavljeni.

Američki lekari na Haitiju su izrazili strahovanje da će neki pacijenti umreti ako uskoro ne budu prebačeni u SAD.

Svet

Meksiko: 13 mrtvih u napadu

Sijedad Huares -- Grupa naoružanih ljudi upala je na jednu proslavu u meksičkom gradu Sijudad Huaresu i ubila 13 mladih ljudi, a ranila više od 20, objavili su pravosudni organi.

Svet nedelja 31.01. 21:25 Komentara: 1

Moskva: Protest protiv vlade

Moskva -- Moskovska milicija je tokom antivladinih demonstracija u centru Moskve uhapsila oko 100 ljudi, među kojima je i bivši potpredsednik ruske vlade Boris Njemcov.

Svet nedelja 31.01. 19:25 Komentara: 5

Teškoće za bolnice na Haitiju

Port-O-Prens -- Doktori i humanitarni radnici u Port-o-Prensu i okolnim mestima, suočavaju se sa velikim brojem povređenih ali i ozbiljnim nedostatkom medicinskog materijala.

Svet nedelja 31.01. 11:35 Komentara: 1
strana 1 od 232 idi na stranu