Papa poziva na čuvanje radnih mesta

Vatikan -- Papa Benedikt XVI pozvao je predstavnike privrede i zvaničnike vlada da pomognu da se spreči dalje ukidanje radnih mesta, kao posledica ekonomske krize.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Ekonomska kriza uzrokuje gubitak mnogih radnih mesta i to iziskuje ogroman osećaj odgovornosti svih: preduzetnika, radnika, vladinih zvaničnika", rekao je papa u Vatikanu.

Posebno pominjuću "tešku situaciju u Italiji" i navodeći kao primer "Fijatovu" fabriku u Termini Imerezeu na Siciliji i aluminijumskog giganta "Alkoe" u Portovesmeu, papa je rekao da "treba učiniti sve što je moguće da se zaštite radna mesta i podstakne rast zapošljavanja, što će omogućiti dostojanstven rad, dovoljan za izdržavanje porodica".

Američka "Alkoa" najavila je da će zatvoriti pogon u Portovesmeu i još jednu fabriku u Italiji sledećeg meseca, dok je "Fijat" najavio ukidanje proizvodnje na Siciliji.

Nekolicina radnika iz pogona u Portovesmeu je danas razvila transparent na Trgu Svetog Petra u Rimu, gde se papa obratio vernicima.

Papa je ranije izjavljivao da za globalnu finansijsku krizu nije dovoljna samo "brza popravka" i pozivao na solidarnost u borbi protiv siromaštva, koje je samo pogoršano ekonomskom recesijom.

Svet

Meksiko: 13 mrtvih u napadu

Sijedad Huares -- Grupa naoružanih ljudi upala je na jednu proslavu u meksičkom gradu Sijudad Huaresu i ubila 13 mladih ljudi, a ranila više od 20, objavili su pravosudni organi.

Svet nedelja 31.01. 21:25 Komentara: 1

Moskva: Protest protiv vlade

Moskva -- Moskovska milicija je tokom antivladinih demonstracija u centru Moskve uhapsila oko 100 ljudi, među kojima je i bivši potpredsednik ruske vlade Boris Njemcov.

Svet nedelja 31.01. 19:25 Komentara: 5

Teškoće za bolnice na Haitiju

Port-O-Prens -- Doktori i humanitarni radnici u Port-o-Prensu i okolnim mestima, suočavaju se sa velikim brojem povređenih ali i ozbiljnim nedostatkom medicinskog materijala.

Svet nedelja 31.01. 11:35 Komentara: 1
strana 1 od 232 idi na stranu