Teškoće za bolnice na Haitiju

Doktori i humanitarni radnici u Port-o-Prensu i okolnim mestima, suočavaju se sa velikim brojem povređenih ali i ozbiljnim nedostatkom medicinskog materijala.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

11:35

Default images

U bolnicama Porto-o-Prensa i okolnim gradovima trenutno je, prema procenama, smešteno 200 hiljada ljudi. U Haitijii i u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se 20 hiljada američkih vojnika. Njih šest hiljada zajedno sa policijom Haitija održavaju red na ulicama i hapse lopove koji pljačkaju oštećene kuće i prodavnice.

Za veliki broj onih koji su preživeli, posle prvog šoka od razornog zemljotresa na Haitiju, ostalo je pitanje šta i kako dalje. Među povređenima ima više od dve hiljade onih za koje je amputacija bila jedina mogućnost da ostanu u životu.

"Imaću dosta problema. Neću moći da radim. Moj muž moraće da brine o deci. Osećam se beskorisno”, kaže Minot Diverso, jedna od bolesnika.

Od 150 bolničkih ustanova u Port-o-prensu, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, samo je jedna trećina osposobljena da se u njoj operišu pacijenti. Nema dovoljno protetičkih pomagala ni aparata za rendgen snimanje.

"Radimo sa nekoliko organizacija na tome da izgradimo bolnicu za rehabilitaciju, kao i da otvorimo prodavnicu protetičkih pomagala. Nadamo se da ćemo uspeti u tome za 3 do 4 nedelje", kaže Rut Dugan iz organizacija "Hendikep Internešnl".

Pored gladi, nedostatka pijaće vode i medicinskog materijala, Port-o-prens je i poprište čestih pljački. Vojnici koji dolaze iz drugih zemalja obezbeđuju ulice glavnog grada Haitija zajedno sa lokalnom policijom. Vojska takođe učestvuje i u distribuciji humanitarne pomoći.

"Trudimo se da pomognemo što više možemo. Pomažemo lokalnom stanovništvu da očiste puteve, dopremamo hranu i vodu" objašnjava Livaj Ozborn iz američke mornarice.

"Svi pomažu, humanitarna pomoć stiže iz svih delova sveta. Mislim da jedino tako možemo da zaista pomognemo narodu Haitija - udruženim snagama", kaže Hoze Giljermo Rodrigez iz kolumbijske mornarice.

Svetski program za hranu počeo je sa prvom sistematskom raspodelom hrane. Haićani će primati kupone koji će svakoj porodici obezbediti po 25 kilograma pirinča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: