Ministar: Pandemija nije završena

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da pandemija novog gripa još nije završena jer sezona gripa na severnoj hemisferi traje sve do aprila.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

00:44

Default images

"Govoriti sada da pandemije nije bilo ili da je nema jeste nipodaštavanje svega što je urađeno da se stanovništvo zaštiti", rekao je Milosavljević u intervjuu za "Novosti" ocenjujući da je to "vređanje žrtava". On je naveo da smo izgubili 81 život, pet trudnica, petoro dece, između 15-20 potpuno zdravih ljudi, zaraženih od virusa H1N1.

"Činjenica je da je smrtnost od ovog virusa slična kao od sezonskog, ali je struktura umiranja potpuno drugaćija. Nikada sezonski grip za dva dana ne napravi galopirajuće zapaljenje pluća koje dovede do smrtnog ishoda", rekao je Milosavljević.

On je kazao da to što se u Srbiji dosad vakcinisalo samo 2,24 odsto stanovništva "nije loš rezultat, s obzirom na jaku antikampanju".

"To je najveći procenat vakcinisanih koji smo ikad imali ne računajući ovogodišnju vakcinaciju protiv sezonskog gripa. Ali, 160.000 vakcinisanih nije dovoljno da budemo bezbedni. U Evropi je vakcinisano, u proseku, 5,5 odsto populacije, ali ima zemalja kao Norveška i Švedska, gde se vakcinisalo 60 odsto stanovništva", naveo je Milosavljević.

Na pitanje očekuje li da će nam "Novartis" ispostaviti odštetni zahtev zbog obustave uvoza vakcine posle ulaska u zemlju tek 857.500 od ugovorenih tri miliona doza, Milosavljević je kazao da "ne može 'Novartis' tako da deli lekcije vladama zato što je u pandemiji bilo nepredvidivo da li će imati najteži ili najblaži tok".

"Čovek se uvek sprema za najlošiju situaciju. Logično je da se tako ponašaju države, mi moramo da brinemo o zaštiti stanovnika, ali istovremeno i o čuvanju novca. To smo upravo i uradili. Kada se sada analizira koliko je vakcina Srbija platila, potrošila i koliko ima u rezervi, verovatno da ćete teško naći zemlju koja se racionalnije ponašala", rekao je ministar Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: