"Srbija spremna za upitnik EK"

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da će Srbija biti spremna da i brzo i kvalitetno odgovori na upitnik Evropske komisije.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

00:39

Default images

Ona napominje da brzina ne treba da ugrozi kvalitet odgovora. "Upitnik je pandan Studiji izvodljivosti, koja je otvarala vrata pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a mišljenje Komisije, (koje će uslediti na osnovu upitnika), otvoriće vrata pregovorima o članstvu, rekla je Delevićeva u inervjuu za "Politiku".

Prema njenim rečima, onoliko koliko je članstvo sveobuhvatniji ugovorni odnos od SSP-a toliko je i izrada mišljenja zahtevnija od izrade Studije izvodljivosti.

"Suštinski, i Studija izvodljivosti i izveštaj o napretku i mišljenje Komisije prate jednu strukturu koja sadrži kriterijume uspostavljene u Kopenhagenu i precizirane u procesu stabilizacije i pridruživanja. I ona nam nije nova. Stoga, kao što ne očekujem nove uslove ne očekujem ni iznenaćujuću strukturu ili pitanja u upitniku", kazala je Delevićeva.

Ona je istakla da će "pravi rad" započeti onda kada nam upitnik stigne i da će "od tog trenutka i kvalitet i brzina odgovaranja biti pokazatelj kapaciteta".

"Naravno, najvažniji je kvalitet odgovora, kako bi Komisija imala uvid u to koliko je zemlja u stanju da ispuni kriterijume iz Kopenhagena i zacrtane obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", dodala je ona.

Delevićeva je kazala da, kao što ne očekuje nove kriterijume, ne očekuje ni iznenađujuća pitanja.

"Ali, zaista očekujem da postojeći kriterijumi budu kroz jedan strog proces provereni, pa samim tim i da mišljenje podrazumeva detaljnu proveru odgovora, potpitanja i, konačno, dopunu i finalizaciju pre objavljivanja konačnog mišljenja Komisije", rekla je Delevićeva.

Prema njenim rečima, sadašnje pripreme se, uglavnom, svode na sastanke "u postojećoj koordinativnoj strukturi", na kojima se analiziraju najnoviji upitnici, odnosno oni koje je Evropska komisija dostavila Crnoj Gori i Albaniji, ali i na "ustanovljavanje nadležnosti za određene oblasti, koje bi, kada upitnik stigne, preuzela naša resorna ministarstva".

"Mi smo svesni da će to biti veliki posao. Koristićemo i postojeću strukturu i terminologiju dosad razvijenu u procesu prevodjenja. Verujem da ćemo moći da taj teret brzo iznesemo, odnosno da ćemo moći da tu postojeću strukturu koristimo kada budemo odgovarali na upitnik", zaključila je Delevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: