Homen: Uskoro privatni izvršitelji

Diplomirani pravnici sa položenim pravosudnim ispitom uskoro bi kao privatni izvršitelji mogli da preuzmu deo poslova iz postupka prinudnog izvršenje.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.01.2010.

14:02

Default images

Ovaj novi vid profesije predviđen je predlogom zakona o izvršenju i obezbeđenju koji bi u martu trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen Tanjugu.

Zadatak privatnih izvršitelja će biti da u što kraćem roku izvrše sudsku presudu, a njih će plaćati država od sudske takse koju prikuplja Ministarstvo pravde, naveo je državni sekretar Homen.

"Kada smo razmišljali o uvođenju privatnih izvršitelja u pravosudni sistem, imali smo bojazan da se na neki način ne legalizuju određene kriminalne grupe ili uterivači dugova", naveo je Homen i istakao da su zbog toga predviđeni visoki uslovi za budućeg privatnog izvršitelja - da ima završen pravni fakultet, položen pravosudni ispit i pet godina staža.

Posebnim pravilnicima naknadno će biti uređeno postupanje profesionalnih izvršitelja, nagrada za rad, kodeks, a trebalo bi da bude donet i pravilnik za polaganje stručnog ispita za to zvanje.

Izvršenje sudske presude uz pomoć privatnih izvršitelja u ovom trenutku postoji u 80 posto zemalja Evropske unije, naglasio je državni sekretar koji je izjavio i da očekuje da će uvođenje ovog instituta u pravni sistem Srbije bitno ubrzati, povećati operativnost i efikasnost izvršnog postupka.

"Jedan od najvećih problema koji postoji u sudskoj praksi je izvršenje sudskih presuda, jer Srbija u ovom trenutku ima oko 2,8 miliona predmeta od kojih je čak milion i 500.000 u procesu izvršenja", naveo je Homen ukazujući na neophodnost usvajanja novog zakona.

Izvršenja u Srbiji prosečno traju 500 i više dana za razliku od EU, gde se izvršenje okončava u roku od 18 do 20 dana, naveo je državni sekretar.

"Kada nemate funkcionalno izvršenje sudske odluke, pogotovo kada su u pitanju naknade radnicima, stečajevi...neko je u mogućnosti da svesno otera firmu u stečaj, jer zna da taj postupak traje i do tri godine", primetio je Homen.

Shodno radnoj verziji zakona, građani će, po svojoj volji moći da odluče hoće li angažovati službene - sudske ili privatne - profesionalne izvršitelje.

Radna verzija novog zakona predviđa strogu kontrolu rada privatnih izvršitelja, koju će obavljati izvršni sudija koji sprovodi izvršni postupak, komora izvršitelja i ministar pravde.

Profesionalni izvršitelji neće smeti da biraju koje će predmete uzeti u rad, niti koje će od njih da izvrše preko reda.

Najznačajnije novine zakona o izvršenju i obezbeđenju tiču se, takođe, ubrzavanja postupka kada je u pitanju dostavljanje rešenja, sprečavanje zloupotrebe zahteva za izuzeće, uprošćavanje postupka prodaje pokretnih i nepokretnih stvari.

Predložena rešenja predviđaju samo jedno dostavljanje rešenja, posle čega se ono pribija na oglasnu tablu suda, a istekom roka od osam, odnosno 15 dana, smatra se da je dostavljanje uredno izvršeno.

U cilju ubrzanja postupka predviđeno je i sprečavanje zloupotrebe instituta izuzeća ili zahteva za određivanje drugog stvarno nadležnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: