Kuršumlija: Novi model razvoja

Kuršumlija će biti prva opština u kojoj će od 1. marta početi da se sprovodi novi vladin model ravnomernog regionalnog razvoja.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

11:22

Default images

Zamenik predsednika opštine Kuršumlija Dejan Milošević, koja spada među 40 najsiromašnijih u Srbiji rekao je za B92 da je o tome već razgovarao sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem i da je predviđeno da kuršumlijska fabriku Kopaonik, čiji su radnici nedavno blokirali put, konačno počne da radi.

“Do prvog marta zaposliće se oko hiljadu ljudi u dva pogona ŠIK Kopaonik. To je saradnja sa Simpom a u ponedeljak će biti sastanak Ministarstva ekonomije da se razrade detalji, a koliko znam biće uloženo oko osam miliona evra u ŠIK Kopaonik. Biće nova tehnologija, nove mašine, ja mislim da će to za Kuršumliji biti odlično”, kaže Milošević.

Jedan od radnika ŠIK Kopaonika Straimir Đokić kaže da će predviđenih sedam do osam miliona evra biti dovoljno da se pokrene proizvodnja u dva od sedam pogona te fabrike, možda čak i pre 1. marta.

U toj prvoj fazi odradićemo konstrukcije fabrike lesonita i popravićemo odnosno dovešćemo pilanu u fazu da može da proizvodi u svim pogonima. Ja se nadam da pilana za petnaestak dana može da počne, dakle mnogo pre prvog marta, međutim lesonit će potrajati malo duže jer tu mora malo više da se radi oko rkonstrukcije jer neki delovi ne mogu da se nađu u Srbiji nego mora da se uvezu”, kaže Đokić.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da će Vlada isti model kao u Kuršumliji primeniti i u drugim nerazvijenim opštinama u Srbiji, pa je tako pomenuo Bosilegrad i Rašku. On je juče, na glavnom odboru svoje G17 Plus rekao da je realno očekivati da u prvom kvartalu ove srpska privreda izađe iz recesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: