Dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležen je u Beogradu i drugim gradovima Srbije pod sloganom "Osveži prostor - izbaci duvanski dim".

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

01:21

Default images

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević rekao je nedavno da očekuje da će u narednih nekoliko meseci biti usvojen zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. On je podsetio da je pušenje najvažniji faktor za nastanak velikog broja bolesti koje se mogu sprečiti promenom ponašanja, a da je promena ponašanja najteži izazov.

U Srbiji svaki treći odrasli građanin puši. Vođeni takvim primerom skoro 9 odsto tinejdžera priznalo je da puši dok je broj onih koji silom prilika moraju da trpe duvanski dim gotovo nemoguće utvrditi.

Broj pušača u Srbiji se smanjuje, ali problem predstavlja to što je tri četvrtine dece i dalje izloženo duvanskom dimu u svojim domovima.

Prema poslednjem istraživanju Ministarstva zdravlja Srbije koje je urađeno 2006. godine, u Srbiji svakodnevno puši 33,6 odraslih stanovnika. Među decom od 13 do 15 godina 8,8 odsto dečaka i 8,3 odsto devojčica navelo je da puši, dok je 42,7 učenika navelo da je bar jednom probalo cigarete.

Novo istraživanje trebalo bi da bude urađeno 2012. godine. U udruženju za javno zdravlje upozoravaju da je duvanski dim masovni ubica i najčešći uzročnik malignih i kardio-vaskularnih oboljenja.

“Mi sada ove godine obeležavamo Svetski dan bez duvanskog dima pod motoom “Osveži prostor ostavi duvanski dim”, sa ciljem da zaštitimo one koji su nepravedno i protiv svoje volje izloženi štetnom uticaju duvanskog dima, ali isto tako i da pozovemo pušače da možemo da im pružimo pomoć u odvikavanju od pušenja”, objašnjava predsednica Udruženja za javno zdravlje Srbije Snežana Simić.

Doktor Ivan Dimitrijević kaže da je odvikavanje od pušenja ostvariv zadatak ali isključivo uz jaku volju ili pomoć savetovališta za odvikavanje kakvih u Srbiji ima na desetine .

“Uspešnost je po nekim istraživanjima oko 30 odsto po nekim 60 odsto. Uspeh je i ako pacijent dođe do kratkog recidiva, ako neko ne puši dve tri godine, najbolje je da on ne puši više nikada, ali ako bi on napravio kratak recidiv i to je jedna kraća verzija kod zavisnika”, kaže Dimitrijević.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je da očekuje da će u narednih nekoliko meseci biti usvojen zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

On je podsetio da je pušenje najvažniji faktor za nastanak velikog broja bolesti koje se mogu sprečiti upravo prestankom pušenja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2008. godine u svetu puši više od jedne milijarde ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: