Sutra primena prelaznog sporazuma

Beograd i Brisel od sutra i zvanično stupaju u ugovorni odnos koji će postepeno voditi ka smanjenju carina za uvoz i izvoz roba između Srbije i Evrospke Unije.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

13:17

Default images

Srbija je jednostrano počela da primenjuje sporazum pre godinu dana, a EU je još 2000. godine omogućila bescarinski uvoz iz Srbije. Odluku o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma doneli su 7. decembra šefovi diplomatija država EU na sastanku u Briselu, na osnovu pozitivnog izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

Direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević kaže da to predstavlja veliki korak Srbije ka Uniji i omogućava nastavak evropskih integracija.

“Bez primene prelaznog sporazuma, EU nikada ne bi mogla da zna kako bismo izvršavali ostale obaveze koje bi proizašle, prvo iz pregovora a kasnije iz članstva i zato je važno da mi sa primenom Sporazuma nastavimo na način koji ohrabruje i komisiju i zemlje članice da može da da pozitivno mišljenje o tome da mi najpre postanemo kandidat, a zatim počnemo pregovore o članstvu”, objašnjava Delevićeva.

Prvi sastanak Komiteta Unije i Vlade Srbije za praćenje primene Sporazuma biće održan u prvoj polovini marta. A osim potlitičkog, primena Sporazuma, prema rečima Milice Delević, ima i veliki ekonomski značaj.

Ona navodi da Srbija postaje privlačnija za strane investitore.

“Ako ste investitor koji planira da dođe u Srbiju svesni ste da je to stabilnije okruženje i imate predstavu u kom pravcu će se to okruženje zakonodavno kretati, odnosno ono će biti uporedivo sa okruženjem EU”, kaže ona.

Pozitivne efekte otvaranja tržišta osetiće i potrošači u Srbiji, kažu analitičari, i podsećaju da je Sporazumom predviđena liberalizacije trgovine u roku od 6 godina.

“Sama činjenica da će slobodan uvoz određenih proizvoda, koji su već prisutni na našem tržištu i koji se proivode označiti i jeftinije proizvode. Samim tim i monopolisti, ukoliko postoje, a postoje u Srbiji monoploske strukture koje drže visoke cene, moraće te cene da prilogođavaju jer jednostavno neće moći da opstanu na tržištu, to znači da će potrošači jedan kvalitetan proizvod, konkurentan proizvod imati po daleko nižoj ceni”, ističe konsultant Ekonomskog instituta EU, Dragomir Janković.

Istovremeno, Janković navodi da bi otvaranje tržišta Evropske Unije za domaće proivode moglo da smanji spoljnotrgovinski deficit Srbije.

Podsetimo, Srbija je jednostrano počela da primenjuje Prelazni trgovinski sporazuma 30. januara prošle godine, a od 1. januara ove godine smanjila je carine u skladu sa drugom godinom njegove primene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: