"Rekonstrukcija, a ne sanacija"

Posle najnovijeg oštećenja beogradskog mosta “Gazela” stručnjaci ocenjuju da je tom objektu potrebna ozbiljna rekonstrukcija, a ne sanacija.

Izvor: B92

Subota, 30.01.2010.

17:03

Default images

Stručnjaci naglašavaju da, osim toga što je "Gazela" već decenijama preopterećena saobraćajem, ali i zapuštena, takav most nije bio odgovarajuće arhitektonsko rešenje za ravničarski predeo u kojem je građen.

Prema rečima člana Inženjerske akademije Ljube Kostića, prilikom izgradnje više se vodilo računa o atraktivnosti, a mnogo manje o funkcionalnosti.

On naglašava da je jedan od osnovnih propusta to što "Gazela" nema stubove u vodi, što prilično utiče na stabilnost mosta i dodaje da je sada potrebna ozbiljna rekonstrukcija, a ne sanacija.

"Mislim da je pod saobraćajem jako teško raditi. Bilo bi idealno da se zatvori saobraćaj, ali ako to ne može, onda bi trebalo da se, sa uzvodne i nizvodne strane, doda potpuno nova konstrukcija drugog tipa mosta, kao što je to nekad bio slučaj sa Brankovim mostom”, kaže Kostić.

"Svi smo zainteresovani da stanje beogradskih mostova pređe u ruke stručnjaka, a ne da to uglavnom pokriva politika. Grade se novi mostovi iz političkih razloga, pravi se simbol grada, a ne radi se na tome da ovo što imamo osposobimo, ojačamo, revitalizujemo i osiguramo", smatra on.

O ovoj temi B92 je ugovorio razgovor sa ministrom infrastrukture Milutinom Mrkonjićem. On se, međutim, bez ikakvog objašnjenja nije pojavio u ugovoreno vreme.

Inače, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je prošle jeseni optužio ministra Milutina Mrkonjića i nadležne za obnovu mosta "Gazela" da mu osam meseci nisu dostavili jasan plan radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: