CG: Razmena ambasadora traži vreme

Podgorica -- Razmena ambasadora između Podgorice i privremenih institucija u Prištini je proces koji zahteva određeno vreme, smatra šef diplomatije Crne Gore Milan Roćen.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Prvo treba doneti odluku o otvaranju ambasade, da li na rezidentnoj ili nerezidentnoj osnovi, onda ide proces odabira kandidata, pa procedura traženja agremana koja traje nekoliko meseci", rekao je Roćen za TV IN. On je objasnio da i posle dobijanja agremana može da prođe šest meseci ili godina dana dok ne bude upućen ambasador u jednu zemlju.

Ministar je rekao da veruje da će do tada biti rešeni pravni status i položaj crnogorske zajednice na Kosovu, na čemu posebno, podsetio je, insistira predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Roćen je ocenio da je uspostavljanje diplomatskih odnosa Crne Gore sa Prištinom legitiman odnos i da tu "nije bilo nikakvih nesporazuma ni kompromisa, što su neki priželjkivali".

Šef diplomatije je, međutim, priznao da u državnom vrhu postoje određene razlike, ali da "sve ide svojim tokom, a vlada vodi spoljnu politiku".

"Nikakve nije bilo ni svađe ni kompomisa, već samo razlike u gledanjima što se tiče tajminga i dinamike", naveo je on.

Mediji u regionu su pisali kako u pogledu uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine različite stavove imaju premijer Milo Đukanović i predsednik Vujanović.

strana 1 od 86 idi na stranu