CG: Razmena ambasadora traži vreme

Razmena ambasadora između Podgorice i privremenih institucija u Prištini je proces koji zahteva određeno vreme, smatra šef diplomatije Crne Gore Milan Roćen.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.01.2010.

01:33

Default images

"Prvo treba doneti odluku o otvaranju ambasade, da li na rezidentnoj ili nerezidentnoj osnovi, onda ide proces odabira kandidata, pa procedura traženja agremana koja traje nekoliko meseci", rekao je Roćen za TV IN. On je objasnio da i posle dobijanja agremana može da prođe šest meseci ili godina dana dok ne bude upućen ambasador u jednu zemlju.

Ministar je rekao da veruje da će do tada biti rešeni pravni status i položaj crnogorske zajednice na Kosovu, na čemu posebno, podsetio je, insistira predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Roćen je ocenio da je uspostavljanje diplomatskih odnosa Crne Gore sa Prištinom legitiman odnos i da tu "nije bilo nikakvih nesporazuma ni kompromisa, što su neki priželjkivali".

Šef diplomatije je, međutim, priznao da u državnom vrhu postoje određene razlike, ali da "sve ide svojim tokom, a vlada vodi spoljnu politiku".

"Nikakve nije bilo ni svađe ni kompomisa, već samo razlike u gledanjima što se tiče tajminga i dinamike", naveo je on.

Mediji u regionu su pisali kako u pogledu uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine različite stavove imaju premijer Milo Đukanović i predsednik Vujanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: