Suđenje za ubistvo Pukanića

U zagrebačkom Županijskom sudu 3. februara počinje suđenje za ubistvo suvlasnika i novinara "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2010.

17:19

Default images

Za ubistvo su optuženi Robert i Luka Matanić, Amir Mafaljani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović. Zbog značeaja suđenja i velikog interesovanja javnosti pripremljene su do sada neviđene mere obezbeđenja, pa će publika u sudnici prolaziti tri bezbednosne provere od ulaza u zgradu do velike dvorane suda u centru Zagreba u kojoj će se voditi postupak.

Od optuženih u sudnici se neće pojaviti Gudurić, koji je u bekstvu i za kojim je raspisana poternica i nagrada od 100.000 kuna (14.200 evra), i Milovanović, koji u pritvoru u Beogradu čeka suđenje za isti zločin za koji je optužen zajedno s Milenkom Kuzmanovićem i navodnim finansijerom i naručiocem ubistva Sretenom Jocićem poznatijim kao Joca Amsterdam. Kako Milovanović ima državljanstvo Srbije, njegovo izručenje Hrvatskoj je odbijeno i sudiće mu se u Beogradu.

Prvog dana suđenja četvorica optuženih izjasniće se o optužbi koju je podigao Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) i po kojoj su se udružili u međunarodnu zločinačku organizaciju s Jocićem na čelu, eksplozivom 23. oktobra 2008. ubili Pukanića i Franjića i nameravali da ubiju još dva neimenovana lica na području Zagreba.

Vrhovni sud odbio je žalbu Milovanovića, čiji je advokat tražio da se deo spisa koji se odnosi na Milovanovića odvoji i zamrzne jer će mu se za isti zločin suditi u Beogradu, pa će se tako Milovanoviću suditi u odsustvu.

Šestorica optuženih terete se za ubistvo iz koristoljublja, teško krivično delo protiv opšte bezbednosti i udruživanja za izvršenje krivičnih dela.

U optužnici se ističe da je ubistvo organizovano da se Pukanić onemogući da u medijima u Hrvatskoj i susednim zemljama širi informacije o delovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti.

Ekipu likvidatora navodno je u Srbiji u prvoj polovini 2008. organizovao Sreten Jocić, nakon čega je njegov kum Slobodan Đurović po njegovom naređenju za milion i po evra organizovao atentat na Pukanića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: