Holbruk: Podrška Karzaijevom planu

SAD će podržati plan predsednika Avganistana, Hamida Karzaija, kojim se nudi pomirenje talibanksim pobunjenicima ukoliko predaju oružje, izjavio je Holbruk.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 27.01.2010.

18:53

Default images

Specijalni američki predstvanik za Avganistan, Ričard Holbruk rekao je da Vašington veruje da većina talibana ne podržava terorističku organizaciju Al Kaidu i njene ekstremističke ciljeve. Očekuje se da će Karzai na međunarodnoj konferenciji o Avganistanu, predstaviti plan koji treba da pomogne naporima SAD i NATO snaga u Avganistanu da se uspostavi mir.

"Na osnovu razgovora sa zatvorenicima, povratnicima i stručnjacima, smatram da se bar 70 odsto tih ljudi ne bore ni za šta što ima veze sa Al Kaidom", rekao je Holbruk.

On je dodao da je ohrabrujuće to što poslednja istraživanja u Avganistanu pokazuju da većina stanovnika za situaciju u državi okrivljuje talibane, a ne NATO.

Američki izaslanik naveo je da još uvek nije u potpunosti upoznat sa planom Karzaija, i da zbog toga ne može da kaže da li će pomilovanje biti ponuđeno svima. On je rekao da najekstremnije pristalice Al Kaide ne mogu očekivati previše.

Holbruk, koji je imao ključnu ulogu u mirovnim pregovorima u Dejtonu kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini, rekao je da je situacija u Avganistanu i Pakistanu komplikovanija nego na Balkanu 1990-ih godina.

Kako je naveo, cilj konferencije u Londonu je da se razgovara o postepenom prenošenju nadležnosti sa američkih i snaga NATO na avganistanske. Ključna stvar je, kazao je Holbruk, da se omoguće uslovi za to.

On je najavio da će SAD sutra predstaviti i nove mere za suzbijanje korupcije u Avganistanu.

Talibani odbacili plan avganistanske vlade

Talibani su odbacili plan avganistanske vlade za okončanje talibanske pobune u zamenu za novac, uz obrazloženje da predstavlja trik i da bi jedino rešenje za okončanje rata bilo povlačenje stranih vojnika iz Avganistana.Talibani su, u saopštenju objavljenom na svom veb sajtu, poručili da neće dozvoliti da budu oslabljeni planom kojim se na njih vrši pritisak da polože oružje.

"Oni misle da avganistanski mudžahedini mogu da budu namamljeni novcem ili državnim funkcijama, ali takve ideje su besmislene", navodi se u saopštenju.Talibani su ponovili da islamisti ne predstavljaju pretnju po Zapad, zato što njih zanima samo obnavljanje islamskog emirata u Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: