CG: Jeremić poziva na jedinstvo

Bijelo Polje -- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je na Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju na jedinstvo Srbije i Crne Gore.

Izvor: Beta
Podeli

"Nikada nismo bili zavađeni i ne smemo nikada biti. Setimo se da su danas, kao i u Savino vreme, odnosi u svetu promenljivi, a da ono što je večno je naše bratstvo, naša zajednička istorija i zajedničko opstajanje", rekao je Jeremić na skupu povodom obeležavanja Dana Svetog Save.

Jeremić je u govoru dostavljenom medijima naveo da je Kosovo danas "najveće iskušenje" za Srbiju i podsetio na reči novoizabranog srpskog patrijarha Irineja da je "Kosovo srpski Jerusalim".

"U borbi za Kosovo nećemo popustiti ni pedalj. Kosovo se branilo vekovima, branimo ga mi danas i braniće ga oni posle nas", rekao je Jeremić i zahvalio svima koji su u tome pružili podršku.

On je podsetio na veliku ulogu Svetog Save u obrazovanju i oplemenjivanju naroda i dodao da se tradicija jednog naroda preslikava u njegovoj kulturi ali i u njegovoj političkoj i etičkoj svesti, poštenju i časti.

"Čuvajući našu duhovnost, slaveći naše praznike i negujući naše običaje, pričajući priču o Svetom Savi i svim našim svetiteljima i junacima, ponosni na svoju istoriju znaćemo kako da uzdignete glave koračamo u budućnost", naveo je Jeremić.

Organizator savindanske svečanosti je eperahija budimljanska koja je, kako je ranije saopšteno, pozvala Jeremića u Bijelo Polje.

Jeremićev dolazak u Crnu Goru, prema ranijim informacijama, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najavilo je službi protokola crnogorskog ministarstva inostranih poslova.

Jeremić, kako je predviđeno, treba sa aerodroma u Podgorici da otputuje u Etiopiju.

strana 1 od 86 idi na stranu