Gardijan: Raste napetost na Balkanu

London/Beograd -- Londonski "Gardijan" ocenjuje da na Balkanu raste napetost oko budućnosti Bosne pošto su lideri razmenili uvrede koje su podsetile na ratove iz devedesetih.

Izvor: Beta
Podeli

Izjava odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića da bi poslao vojsku u slučaju referenduma o otcepljenju Republike Srpske od BiH izazvala je premijera RS Dodika da ga optuži za huškanje na rat, a oštro je reagovao i Beograd.

"Gardijan" podseća da je "verbalni rat" izbio dok se Bosna sprema za izbore ove godine i dodaje da diplomate i analitičari očekuju da će izbore sa svih strana karakterisati "ljutiti i destabilišući nacionalizam".

Dodik je odlučan da u najvećoj mogućoj meri zadrži nacionalno podeljenu Bosnu i odupre se međunarodnim naporima za stvaranje funkcionalnije države i uvođenje centralne vlasti, a Mesić ga je optužio da obnavlja neuspelu srpsku politiku čiji je cilj velika Srbija, piše "Gardijan".

Dodik vodi politički rat iscrpljivanja sa međunarodnim snagama koje još kontrolišu Bosnu, gotovo 15 godina od kraja rata, ocenjuje "Gardijan" i na kraju navodi Mesićevu izjavu o tome da Dodik veruje da će se svet umoriti od Bosne i zakazati referendum o ostanku RS u Bosni, što će konačno realizovati san o velikoj Srbiji.

Info

Meksiko: 13 mrtvih u napadu

Sijedad Huares -- Grupa naoružanih ljudi upala je na jednu proslavu u meksičkom gradu Sijudad Huaresu i ubila 13 mladih ljudi, a ranila više od 20, objavili su pravosudni organi.

Svet nedelja 31.01. 21:25 Komentara: 1

Moskva: Protest protiv vlade

Moskva -- Moskovska milicija je tokom antivladinih demonstracija u centru Moskve uhapsila oko 100 ljudi, među kojima je i bivši potpredsednik ruske vlade Boris Njemcov.

Svet nedelja 31.01. 19:25 Komentara: 5
strana 1 od 943 idi na stranu